Цените отново играят. Основни продукти поскъпват

От 32 продукти, цените на 18 са се повишили

Цените отново играят. Основни продукти поскъпват | StandartNews.com

Източник: БТА

През миналите четири работни дни (5-8 март) храните по стоковите боси и тържищата отново поскъпнаха, макар и слабо, след като в предходната седмица поевтиняха за пръв път след четири поредни седмици на постоянно повишаване на цените на едро. Отминалата по-кратка работна седмица е заради почивния ден по случай националния празник.

От включените в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) 32 продукти, цените на 18 са се повишили, на 11 са спаднали и на 3 са без промяна.

За отбелязване е, че 15 хранителни продукти са били по-скъпи преди година по същото време (колкото и в предходната седмица), сред които са кашкавалът "Витоша", слънчогледовото олио, кравето сирене, прясното мляко, захарта, брашното тип 500, киселото мляко в 400 грама кофичка, яйцата, бананите, лимоните, мандарините, краставиците от внос, доматите от внос.

Почна се! Първи цени в евро (СНИМКИ)

От млечните и месните храни и варивата по стоковите борси и тържищата най-много се е повишила цената на брашното тип 500, а най-много е спаднала цената на кравето сирене; при плодовете най-много се е повишила цената на лимоните, а е спаднала само цената на портокалите; при зеленчуците най-много се е повишила цената на червения пипер от внос, а най-много е спаднала на зелената салата.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 8 март е 2.296 пункта спрямо 2.290 пункта на 1 март или поскъпване с 0.26% след поевтиняване с 0.65% в предходната седмица. Преди това бяха регистрирани четири поредни седмични повишения съответно с 0.18%, 0.62%, 0.27% и 0.91 на сто. Така от началото на настоящата година, за 10 седмици общото поскъпване на храните на едро е с 1.95%.

Скандално! Ядем суперскъпи пресни картофи от България

За една година цените на храните по стоковите борси и тържищата са спаднали със 7.42%, а за 12-те месеца на 2023 година ДКСБТ отчита поскъпване на храните през 7 от тях и поевтиняване през пет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай