БСК: Повече песимизъм у бизнеса през 2018 г.

Недостигът на персонал се забелязва и в преработващата промишленост, и в услугите...

БСК: Повече песимизъм у бизнеса през 2018 г. | StandartNews.com

Бизнес климатът у нас се е влошил през изминаващата година. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, позовавайки се на резултати от проведено сред 740 фирми проучване, съобщава БГНЕС. Допитването „2018 г. през погледа на бизнеса” е направено в периода от 1 ноември до 1 декември.

От анализа става ясно, че 49% от анкетираните фирми отчитат застой в развитието си, а 26% влошаване през тази година в сравнение с 2017-та. Едва 24% от анкетираните определят 2018 г. като успешна за развитието на бизнеса им.

За 2019 година цари умерен оптимизъм. Повишаването на минималната работна заплата трябва да измести нагоре и всички останали възнаграждения, а в също време продуктивността или производителността на труда също се покачва, но два пъти по-бавно. Голяма част от работодателите изявяват намерение да инвестират в нови технологии през следващата година.

Недостигът на персонал се забелязва и в преработващата промишленост, и в услугите. „Човешкият капитал се сви. Има сериозен проблем в намирането на служители. Заплатите растат, но не в резултат на по-висока производителност, на продуктивност, а преди всичко в резултат на дефицита, на отсъствието на работна ръка“, каза Камен Колев от БСК.

Икономиката се забавя, износът и инвестициите също, категоричен е Колев. „Добре са тези фирми, които успяват да реализират износ в областта на добиващата промишленост, металургията. Много добре стоят по отношение на износа машиностроенето, електротехническата промишленост. Расте този дял от износа, който е по високотехнологичен, с по-висока добавена стойност“.

Дефицит на работна ръка изпитват не само българските работодатели. Такъв има в Румъния и в Полша. В Германия имат нужда от около 6 000 000 души допълнителна работна ръка. Парадоксално е, че при нас условията за внос на работна ръка са най-трудни, допълни Колев, според когото режимът трябва да се либерализира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай