Бързат с бюджета заради новите пенсии

Ако бъде приет до 25 юни, ще ги платят още през юли

Бързат с бюджета заради новите пенсии | StandartNews.com
  • Възрастните ще получат с 10% отгоре, влиза и ковид добавката от 60 лв.
  • Ако бъде приет до 25 юни, ще ги платят още през юли

Ако Народното събрание гласува промените в бюджета до 25 юни, увеличените пенсии може да бъдат раздадени още през юли, а не през август. Това стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков. "Ние сме си свършили работата и съм сигурен, че Народното събрание също ще си свърши работата, за да може на 25 юни да са готови промените и за да може НОИ да пресметне пенсиите при новите условия. Така те може да бъдат изплащани след 1 юли", каза министърът. Той определи като възможен, но недопустим варианта повишените пенсии да бъдат изплатени чак през август, тъй като очакванията на всички пенсионери са да си получат пенсиите по графика от 7 юли.

Правителството си е поставило за цел актуализацията на бюджета да се случи до края на юни, а от 1 юли да има нова държавна сметка, заяви и премиерът Кирил Петков.

Промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които ще влязат в сила от 1-ви юли, са утвърдени от Надзорния съвет на НОИ. Разходите на общественото осигуряване за пенсии ще се завишат с 1, 467 млрд. лева. С 10% да се актуализират пенсиите от 1-ви юли и едновременно с това в размера им да се включи COVID добавката от 60 лв., предвиждат промените. Минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 467 лв., а максималната пенсия - 2000 лв.

От 1 октомври максималната пенсия ще е 3400 лв., а 770 хил. пенсии за трудова дейност ще се увеличат с 15%, след като се осъвременят по модифицирано правило.

Надзорът на НОИ е утвърдил и нов размер на социалната пенсия за старост от 1 юли, предаде БНР. Тя ще бъде 247 лв., като в момента е 170 лв.

Финансовият министър Асен Василев увери, че следващата седмица актуализацията на бюджета ще бъде внесена в Народното събрание. Ще се обособи допълнителен фонд от 400 млн. лева за общините. С тези пари ще се финансират техни готови проекти за ВиК, улично осветление и ремонт на пътища, допълни той.

Излишъкът се стопи с 313 млн. лв. за месец

Бюджeтният излишък към кpaя нa мaй e 883 млн. лв., пoкaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe. Зa eдин мeceц пoлoжитeлнoтo caлдo e нaмaлялo c 313 млн. лв., кoeтo ce дължи нa paзxoди пpeз мeceцa, кoитo изпpeвapвaт пocтъплeниятa.

Пpиxoдитe, пoмoщитe и дapeниятa пo кoнcoлидиpaнaтa фиcкaлнa пpoгpaмa (KФП) към мaй 2022 г. ce oчaквa дa бъдaт в paзмep нa 22.76 млpд. лв. (39.7% oт гoдишния paзчeт) и нapacтвaт c 2.28 млpд. лв. (11.1%) cпpямo oтчeтeнитe зa cъщия пepиoд нa 2021 г. Дaнъчнитe и нeдaнъчнитe пocтъплeния пo KФП нapacтвaт нoминaлнo cпpямo мaй 2021 г. c 2.26 млpд. лв., дoкaтo пocтъплeниятa в чacттa нa пoмoщитe и дapeниятa (ocнoвнo гpaнтoвe пo пpoгpaмитe и фoндoвeтe нa EC) ca близкo дo oтчeтeнитe зa cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa. Paзxoдитe (включително внocкaтa ни в бюджeтa нa EC) към мaй 2022 г. ca в paзмep нa 22.2 млpд. лв. (35.1% oт гoдишния paзчeт). Зa cpaвнeниe, paзxoдитe пo KФП към мaй 2021 г. бяxa в paзмep нa 20.6 млpд. лв.

Енергийни компенсации за бизнеса и през май

Бизнесът ще получава компенсации за високите цени на газ и ток и за май, реши Министерски съвет. Подкрепата е в размер на 80% от разликата между реалната средномесечна цена за базов товар в сегмента "Ден напред" на борсата (БНЕБ) за съответния месец и базова стойност от 200 лева за мегаватчас.

Промяната в схемата и нейното удължаване бяха договорени с бизнеса в средата на май. Досега границата, над която се предвиждаше подпомагане, беше 185,59 лева за мегаватчас.

Министрите дадоха зелена светлина и за удължаване на помощта за битовите потребители на природен газ, и на потребителите на топлинна енергия, която се предоставя от топлофикационните дружества на газ и през май. Размерът на компенсацията е фиксиран на 70,90 лева за мегаватчас. Мярката беше решена преди дни, за да се компенсира поскъпването на природния газ през май след спирането на доставките на газ от "Газпром Експорт".

На 31 май "Булгаргаз" внесе искане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляване на цената на газа с 13% от 1 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай