БПГА: Държавата да не отстъпва пред заплахите с протести

БПГА: Държавата да не отстъпва пред заплахите с протести  | StandartNews.com

Държавата да не отстъпва пред заплахите с протести, призовава БПГА
Новият проект на Наредба Н-18 обезсмисля идеята за ограничаване на сивия сектор

Във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на Министерството на финансите за изменение и допълнение на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, Управителният съвет на БПГА прие на свое извънредно заседание и изпрати до министъра на финансите следното:

С т а н о в и щ е
на Българската петролна и газова асоциация
относно проекта на МФ за Наредба за допълнение на Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства

Българската петролна и газова асоциация изразява още веднъж категоричната си подкрепа за намеренията на правителството да засили контрола над доставките и търговията с течни горива и да защити равнопоставеността на всички участници на пазара за горива у нас. Същевременно БПГА оценява като крайно недостатъчни и палиативни предложените от Министерство на финансите промени в Наредба Н-18 относно изискванията към лицата, извършващи зареждане на превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди с течни горива.

За разлика от първоначалния вариант на проекта, който предвиждаше резервоарите за съхранение да бъдат оборудвани със средства за измерване и отчитане на количествата горива в тях, настоящият проект изисква единствено информативно подаване на данни за съдовете и съоръженията за зареждане и съхранение на горива, както и на средногодишни количества потребено гориво. Тази информация не може да осигури ефективен контрол върху доставките и движението на течните горива и в крайна сметка обезсмисля идеята за ограничаване на сивия сектор в икономиката чрез по-пълен контрол върху крайното разпространение на горива в страната. Също така е притеснително, че новият вариант на проекта се явява своеобразно отстъпление под натиска на заплахите с протести от страна на някои браншови организации.

След като анализът на самото Министерство на финансите показва, че над една трета от потреблението на дизелово гориво в страната се извършва на практика нелегално, за нас е напълно необяснимо защо за пореден път Държавата отстъпва от въвеждането на еднакви за всички правила по отношение на съхранението, доставките и движението на течни горива.

Когато става дума за законови изисквания, то всички страни, участващи в търговията и разпространението на горива у нас, са длъжни да се съобразят с тях, както направиха търговските бензиностанции във връзка с внедряването на нивомери и системи за връзка с НАП. Размерът на необходимата инвестиция за техния монтаж е пренебрежимо малък на фона на облекченията, с които протестиращите сектори се ползват – държавни помощи във вид на намалени акцизни ставки (80 милиона лева годишно), европейско субсидиране (над 1 милиард лв годишно), липса на задължение за влагане на биокомпонент и др. В конкретния случай имаме цял „сектор в сектора", който е оставен не само извън контрол и отчетност, но и извън всякакви правила за безопасност, тъй като съхранява неизвестно количество взривоопасни и лесно запалими вещества в съдове и съоръжения, за чийто брой, вид, местоположение и техническа пригодност никой не следи.

Българската петролна и газова асоциация е убедена, че заплахите с протести не са никакво основание за третиране на определен брой участници на пазара на горива по привилегирован начин. Затова БПГА не би си позволила да призове своите членове с техните над 17 000 служители към протестни действия, а разчита на ползотворен диалог в защита на принципа за равнопоставеност на пазара на течни горива в Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай