Бизнесът е отчаян 3 поредни месеца

Бизнесът е отчаян 3 поредни месеца | StandartNews.com

София. Бизнес климатът в България се понижава и през месец май, с което записва трети пореден месец на влошаване, сочи анкета на Националния статистически институт сред шефовете на фирми. Явно несигурната политическа ситуация преди изборите и съставянето на стабилен кабинет са оказали негативно влияние върху бизнеса.

Основна причина за по-лошата обстановка е състоянието на промишлеността и строителството. В промишлеността се влошават оценките на мениджърите за настоящото състояние на фирмите. Намаляват поръчките, което понижава очакванията за дейността на предприятията през следващите три месеца.

В строителството дейността през май се подобрява, но прогнозите на предприемачите са за задържане на активността през следващите месеци. И в строителството, и в промишлеността най-сериозната пречка за бизнеса е несигурната икономическа среда, а цените се очаква да се задържат през следващите месеци. В търговията на дребно нараства оптимизмът на мениджърите за следващите месеци. В услугите шефовете на фирми виждат подобряване на настоящата ситуация, но са по-резервирани в прогнозите си за следващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай