Бизнес климатът се влошава

В промишлеността натоварването на мощностите вече е под 70%

Бизнес климатът се влошава | StandartNews.com

София. Общият показател на бизнес климата отчете спад през октомври, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Данните показват негативни настроения във всички наблюдавани отрасли – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Най-значимо е понижението на съставния показател „бизнес климат в промишлеността“, който намалява с 3,6 пункта спрямо септември.

Оценките на мениджърите са, че сегашната производствена активност е намалена. Според статистическите данни  натоварването на мощностите от юли до октомври намалява с 1,8 пункта и вече е 69,5%, предаде Investor.bg.

Нагласите за следващото тримесечие на мениджърите в тази сфера са умерени, като основно те определят затрудненията в отрасъла като породени от несигурната икономическа среда (53,3% от анкетираните) и недостатъчното вътрешно търсене (42,8%).

Ентусиазъм липсва и в сектора „Строителство“ - показателят намалява с 2,9 пункта. Очакванията на предприятията за следващите шест месеца вече се изместват от „по-добро“ към „запазване на същото“, се вижда от данните на НСИ. По отношение на активността в строителството вече започна да се регистрира намаление, а и следващите три месеца прогнозите са „неблагоприятни“. Не се очаква и увеличение на продажните цени за следващите три месеца.

Строителите са песимисти по отношение на очакваните нови поръчки през следващите месеци. Всъщност производственият график е осигурен с договори за 4,7 месеца, или спад от 0,8 месеца спрямо юли. Според работещите в сектора основните причини за състоянието на сектора е несигурната икономическа среда, докато финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша намаляват своето отрицателно влияние.

Що се отнася до търговията на дребно съставният показател записва понижение от 1,8 пункта спрямо септември. Това се дължи на по-умерените очаквания на търговците за следващите шест месеца. Прогнозите за обем на продажбите и поръчките към доставчиците за следващите три месеца са умерени.

Основните причини за ситуацията в бранша са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и свитото вътрешно търсене, отбелязват търговците.

Най-слабото понижение на показателя през октомври отчете секторът на услугите. Съставният показател бизнес климат в сектора на услугите се понижава с 1,3 пункта. Най-сериозният фактор за липсата на оживление в бранша продължава да бъде несигурната икономическа среда. Негативното влияние на конкуренцията в бранша намалява с 11,2 пункта спрямо септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай