Битка за 6 млрд. оборот

Канят премиера за арбитър между хипермаркетите и доставчиците

Битка за 6 млрд. оборот | StandartNews.com

София. Веригите въртят оборот от 6 млрд. лв. годишно. Над половината от търговията в браншове като хранителна промишленост, козметика и други, минава през големите магазини, твърди Лукан Луканов, председател на съюза "Произведено в България". Според веригите обаче техният пазарен дял е около 30 на сто. Бизнесът смята, че като търговски обекти е възможно да са една трета от всички, но със сигурност като оборот нещата са далеч по-различни.

Замерянето с цифри, факти и обвинения за дискриминация на веригите спрямо нашите доставчици започна с пълна сила още преди повече от година. Но се разгоря с нова сила преди около седмица. Тласък за новата битка в борбата за по-добри условия за нашите производители в големите вериги дават все по-големия брой на фирми, които са принудени да спрат работа или да обявят фалит. Това оставя десетки стотици хора на улицата без препитание, като най-голям е проблемът при малките компании, коментира Луканов. Затова бизнесът се е обърнал за помощ към служебното правителство.

Премиерът Марин Райков се е ангажирал лично с тежката задача да помирява българските производители с търговските вериги. Министър-председателят е обещал съдействие за организиране на среща между двете страни, за да се постигне някаква договорка между тях, разказа председателят на Съюз "Произведено в България". Ние запознахме Марин Райков с връзката между голямата безработица, бедността в страната, състоянието на бизнеса и условията в търговските вериги. Той разбра нашите притеснения и се ангажира да организира час по-скоро на разговори между бизнеса и веригите, коментира Луканов. Според него проблемът с веригите може да е вторият фитил, който да подпали недоволството на народа.

Причината е, че над 60 000 души са останали без работа през последната година, като повечето от тях са от индустрията. "Когато хората са без работа и стоят вкъщи, те няма какво да правят и така се раждат революциите", коментира Луканов. Той заяви, че никой не иска революции и счупени витрини на магазините. "По този начин проблемите не се решават", коментира той. Затова бизнесът е поискал от премиера да стане инициатор на срещата между доставчици и вериги и да се превърне в гарант на това, че поетите ангажименти ще бъдат спазени. До средата на годината и Еврокомисията се е ангажирала да създаде някакъв регламент, с който да регулира взаимоотношенията между търговци и доставчици.

Войната между магазините и производителите продължава вече с години не само у нас. Въпросът беше повдигнат много остро в страната преди около година и половина. Бизнесът се оплаква, че заради наложени дискриминационни клаузи в договорите спрямо родните доставчици и заради редица такси, които трябва да плаща, фирмите фалират. Това пък оставя на улицата стотици хора, оттам пада и покупателната способност на населението. Така че веригите, колкото и да обясняват, че правят всички усилия в името на потребителя, това е лъжа, твърдят доставчиците. Ние ще продължаваме да сме бедни, докато фирмите ни фалират, а парите, платени в чуждите магазини, изтичат към държавите майки, твърдят производителите. Това се превръща вече в проблем на държавата и именно тя е застрашена, казва и Лукан Луканов.

Битката между големите търговски вериги и българските доставчици започна преди повече от години. Двете страни се замерят с цифри, факти и обвинения за дискриминация, като постигането на компромиси от двете страни върви изключително трудно. Масло в огъня наля отказът на "Карфур" да си плаща за доставените стоки. Фирми от съюза "Произведено в България" потърсиха помощта на служебния премиер Марин Райков, за да помогне в помирението на двете страни и постигането на взаимно изгодни условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай