Битка между минало и бъдеще на автосалона в Женева

С „фотофиниш” Ягуар I-Pace е „ Европейски автомобил на годината” 2019

Битка между минало и бъдеще на автосалона в Женева | StandartNews.com

С „фотофиниш” Ягуар I-Pace е „ Европейски автомобил на годината”

Все по-налагащите се електрически автомобили срещнаха един възроден емблематичен модел от близкото минало. На стартиращото тази седмица най-голямо автомобилно изложение в Женева беше излъчен победител в конкурса „ Европейски автомобил на годината”. За първи път в историята на надпреварата, два модела събраха еднакъв брой точки и победителя трябваше да се определи във втори рунд. С по 250 точки бяха класирани изцяло електрическия Ягуар I-Pace и турбо бензиновия Рено Alpine A110. При това положение, трябваше да се преразгледат, кой е получил повече първи места от съдиите, а в това отношение британската марка имаше 18 срещу 16 за французина. Така I-Pace стана едновременно първия Ягуар и първия изцяло електрически автомобил, който печели престижното отличие.


Новият Ягуар

е изцяло електрически, като пробегът с 90 киловатчасовата литиево-йонна батерия може да достигне до 480 км. Регенеративни спирачки и управление с един педал би трябвало да помогнат за безпроблемното достигане на този пробег. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4,8 секунди, а мощността отдавана от двата електромотора е 400 конски сили, в добавка с 694 нютонметра въртящ момент, достигащ до четирите колела моментално. Ниското, централно разположение на батерията между двата моста спомага за ниския център на тежестта и разпределение на теглото 50:50. Данните са впечатляващи, като все пак говорим за СУВ, който е с данни на бърза спортна кола.

Рено Alpine A110


е емблематичен модел, както за Европа, така и за България. Моделът Алпин през 60-те се произвежда на родна почва, а един от най-големите ни рали състезатели от близкото минало Илия Чубриков, записва невероятни постижения, както на Балканите, така и на световния рали шампионат на легендарното рали „Монте Карло”. След повече от 20 годишна пауза Рено възобнояват модела, като спортното купе тежи едва 1100кг, но в него е сложен новия 1.8-литров бензинов двигател снабден с турбокомпресор и разполага с мощност от 252 к.с и 320 Hm. От моделът ще бъдат произведени само 1955 бройки, в чест на годината на създаване на първия модел.

„Киа Сийд" 247 точки


Третата генерация на Киа разполага с технологии от т.нар. система за автономно управление второ ниво. Предлага и екопакет , включващ активна въздушна клапа. Бензиновите двигатели са три-1,4 литров бензинов мотор със 100 к.с. , еднолитров турбодвигател със 120 к.с. и 1,4 с турбо и 140 к.с. Дизелът е 1,6 литра и с две мощностни характеристики-115 и 136 коня.

"Форд Фокус" (235)


След седем години Форд изкара четвъртото поколение от хитовия си модел. Новият Фокус е по-нисък, по-широк и по-дълъг. Другото ново във Фокус е версията Active , която е по висока от стандартния модел и има добавени елементи от заздравена пластмаса. Не е СУВ, но е идеална модификация за родните ни пътища .
Разполага с 1.0-литров и 1.5-литров бензинов двигател. Мощността ще варира между 85 и 185 к.с. Бензиновите 3-цилиндрови двигатели ще могат да работят на 2 цилиндъра, когато е нужно, за да пестят още повече гориво. Дизеловите двигатели са 1.5 или 2.0-литров с мощност от 95к.с до 150к.с.

"Ситроен C5 Aircross" (210)


Базиран на концепцуален модел Еъркрос впечатлява с иновативен дизайн. Базиран на платформата на Пежо 5008. Това което се крие в името му не е случайно, тъй като от марката говорят като за „летящо килимче, Aircross предлага най-добрия комфорт в класа си”.
Моделът предлага три еднакво широки и регулиращи се задни седалки. Предлага се с два бензинови и два дизелови двигателя с еднакви мощности от по 130 или 180 коня.

"Пежо" 508 (192)


Класиран на 6-то място, но не и в България, при нас модела стана кола на годината за 2018 година . Много красив външен вид, а зад него оборудвана с множество системи за сигурност, като може и напълно сама да се паркира. Cъщо така може да спира и да тръгва сам и да следи зададеното от шофьора разстояние при пътуване. Предлага се с два бензинови от 1,6 литра със 180 или 225 коня и три дизелови двигателя с 1,5 литра и 130 к.с. или 2,0 литра със 160 и 180 к.с. Скоро ще се предлага и хибридно задвижване Plug-in Hubrid.

"Мерцедес" А-класа (116)


Четвъртото поколение на модела се характеризира с много агресивен външен вид.За първи път А-класата може да се движи полуавтономно в определени ситуации. За тази цел автомобилът следи внимателно ситуацията на пътя, усъвършенстваните видеокамери и радарни системи му позволяват да вижда до 500 метра напред. Предлага се с два бензинови с 1,4 литра и 161к.с и 2,0 и 221к.с. , а дизела е представен от един двигател с обем от 1,5 литра и мощност от 114 коня.

Снимки: Avtoplus.mk

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай