Банката на бъдещето: Вземаме кредит с 2 кликвания, робот ще помага

Кредитната карта ще ни дава информация за отпечатъка, който оставяме с продуктите, които избираме

Банката на бъдещето: Вземаме кредит с 2 кликвания, робот ще помага | StandartNews.com

"Физическият портфейл ще изчезне, часовникът или пръстенът ще бъде нашата идентификация, а бъдещето ни ще е заключено в облака. Услугата ще ни доставя изкуственият интелект. Но колкото и да е добър чатботът, на последната отсечка трябва да има човешко същество, което да ни преведе до края. Защото доверието е най-важно".

Така описа бъдещето на банкирането Деян Василев, основател и изпълнителен директор на финансовия портал MoitePari.bg. Той бе участник в ĸoнфepeнциятa нa „БHΠ Πapибa Лични финaнcи“ нa тeмa „Pитeйл бизнecът днec и yтpe: плaщaния и ycтoйчивocт“.

През следващите няколко години ще наблюдаваме огромен ръст на достъпността на потребителски кредити. Те ще са в социалните мрежи като продуктови предложения в Instagram, вградени в YouTube видеа, в стрийминг платформи като Netflix, Amazon и HBO, в месинджъри като Viber и WhatsApp, прогнозира Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България. 

Клиентите ще избират услугите на тази финансова институция, която може да ги предостави най-бързо. Ако преди години се чакаше със седмици банката да даде одобрение по факса, днес това отнема минути, а в бъдеще ще става за секунди - само с няколко кликвания с мишката. "Това го изискват клиентите - те са свикнали с Гугъл и Фейсбук и очакват, че всички услуги трябва да бъдат достъпни толкова лесно. А финансовите институции трябва да им отговорят", коментира Людмила Петрова, маркетинг мениджър на БНП Париба Лични Финанси. "Стандартът вече е друг – за всяка секунда забавяне в дигитално приложение се губят 7% от потребителите, но не е така, когато клиентът чака в офис 20 минути, за да се срещне лично с консултанта“, каза Салойо.

Изкуствен интелект ще избира най-подходящият продукт

В БНП Париба Лични финанси 20 000 използват всеки месец чатбот, а 50 000 - дигиталната инфокарта, приложение, което предоставя денонощен достъп до информацията за кредита и до онлайн каналите за плащане на банката. 12 000 плащат без такси вноските си на сайта на банката. 65% подписват договорите си електронно, каза мениджърът Мария Мангърова.   

С развитието на технологиите офертата за кредит ще бъде дълбоко персонализирана - продуктът, който ще се предоставя, ще бъде специфичен за всеки клиент, според неговите нужди и изисквания. Плащанията за продукти и услуги ще бъдат основно безконтактни и хората ще се възползват от бърза доставка от автономен робот или дрон, което ще бъде друга генерална промяна. Според изданието за 2021 година на проучването „Търговията: Презареждане“, към 2030 година пазарът на доставки с дронове ще бъде на стойност $ 33 милиарда.

Всичко това ще улесни електронната търговия и ще доведе до промяна на бизнес моделите на търговците. Ритейлърите ще трябва да разработят нови услуги и да възприемат удобни онлайн решения за пазаруване и за лесен достъп до финансиране на покупките, стана ясно на конференцията.

Жозе Салойо подчерта, че всички тези тенденции, които променят сектора, са част от средносрочната визия за развитието на ритейла и потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси. Банкерът коментира, че има синхрон между еволюцията на пазара и 20-годишното развитие на БНП Лични финанси в България. 

Кредитната карта ще избира какво е правилно да си купим

Технологиите ще помагат да се изграждат и променят навиците на хората към по-отговорно поведение. Кредитната карта може да ни каже какъв е въглеродният отпечатък, който ще оставим с определена покупка. 

Проучване показва, че хората в Северна Европа смятат, че сами ще станат по-отговорни към света, докато в България и Испания са на мнение, че това трябва да се наложи със закон. За 87% от потребителите в Европа най-важно е да се намалят отпадъците, 86 на сто държат на избор на по-трайни уреди, макар и да не са толкова иновативни, 85% смятат, че трябва да се харчат по-малко ток, вода и горива, 84% искат да се ползват по-малко опаковки. 

"При покупка кредитната карта може да дава информация дали продуктът, който избираме, е енергоспестяващ и т.н., обясниха експертите.  

„Ще финансираме цялостна услуга в рамките на целия жизнен цикъл при покупка и ползване на даден продукт със заем от БНП Париба Лични финанси", обясни Жозе Салойо. Това се прави за по-дългосрочното ползване на уредите, като се предвиди удължаване на сроковете. Целта е при използването му да се подпомага кръговата икономика, а ползата за клиента е получаване на отстъпка за ваучер за устойчиво потребление.

Промяната изисква нови продукти

При плащанията банката трябва да е невидима, а клиентите да могат да разполагат с пари така, както им е най-удобно и по всяко време, обясняват експертите на БНП Париба Лични финанси. 

През пролетта на 2021 година банката пусна нов продукт - потребителски кредит директно в дигиталния портфейл, който може да се използва за ежедневни нужди. Към момента услугата е достъпна за потребителите на дигитални портфейли, базирани на решението на Phyre.

Друг търсен продукт е "Купи сега, плати после" с безлихвен период от 58 дни, който е по-дълъг от средния за пазара.

През 2019 г. банката предложи специални условия за финансиране на покупката на електрически или хибриден автомобил. Интересът към този продукт расте, но все още е нисък, каза Мария Мангърова.

Също така банката има и нови цени на потребителски кредити с лихва от 5.9% - значително под средното пазарно ниво от 8.43%, според данните на БНБ за юли 2021 г. за новоотпуснати кредити в лева.

БНП Париба Лични Финанси в България придоби депозитния бизнес от локалното подразделение за корпоративно и институционално банкиране на BNP Paribas. Депозитите са гарантирани от френския фонд за защита на депозити.

Промяна в потребителското кредитиране

Какви са промените в потребителското кредитиране за последните години представи Деян Василев от "Моите пари". За анализа са използвани данни от сайта и от статистиката, а сравнението е между 2015 и 2020 г. И преди, и сега най-често потребителски кредит се тегли за ремонт. През 2015 г. това са били 24% от заемите, а през 2020 г. - 26%. Значително увеличение има в дела на кредитите за рефинансиране на задължения - 16% през 2015 и 20 на сто през 2020. Увеличават се и хората, които теглят кредит за обучение и почивка. 

По данни на БНБ, средният размер на лихвата по потребителския заем през 2000 г. е бил 12,7%, а през 2020 г. - около 8 на сто. ГПР също са спаднали - от 12,2% /2007 г./ до 9,5 на сто /2020 г./. В същото време се увеличава и средният доход на усвоилите кредит - от 1082 лв. /2004-2008 г./ на 1839 лв./2021 г./. Ако в началото на новия век преди финансовата криза най-често търсената сума е била 12 495 лв., то през тази година тя вече е 18 662 лв. Увеличава се и срокът за погасяване на кредитите - от 56 месеца /2004-2008/ на 83 месеца /2021/. Друга любопитна подробност е промяна в демографията на кредитополучателите. Отчита се намаление сред хората на възраст от 36 до 45 и от 56 до 65 г., но за сметка на това има ръст при 65 плюс и при 18-25-годишните. 

Пандемията избута напред диваните в топ 10 на стоките на изплащане

Пандемията и икономическата криза са променили и топ 10 на стоките на изплащане. И през 2020, и през 2021 г. най-търсени са били смартфоните. Но докато през миналата година клиентите са купували най-новите модели за 1550-1600 лева, през тази се търсят по-евтини варианти за 600-650 лв. През 2020 г. на четвърта позиция са били лаптопите за 650-700 лв., през 2021 - диваните за 110-1150 лв.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай