Банка номер едно обяви ключова новина!

Свързана е с лихви и цени на имоти

Банка номер едно обяви ключова новина! | StandartNews.com

Идва тежко време за банките.

Ниските лихви, които държаха дълги години и които стимулираха небивало строителство и покупка на жилища, вече се обръщат срещу кредитните институции.

Пренасищането на имотния пазар е факт, а високите нива на лихви, които са повече от година в Европа, вървят успоредно с намаляването на цените на наемите и имотите, което вече е видно в Германия.

Тези две противоположни тенденции обаче ще увеличат риска собствениците на имоти да не могат да си връщат кредитите и ще влошат кредитния портфейл на банките.

Банките от еврозоната трябва да вземат предвид риска от допълнителен спад на цените на имотите, когато правят провизиите и плановете за капитала си. Това предупреди председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енриа, цитиран от Ройтерс.

Банките в еврозоната намаляват достъпа до кредитиране, особено до ипотечни кредити, а търсенето от домакинства и компании също намалява, сочат данните на ЕЦБ.

Европейският имотен пазар е подложен на натиск заради най-рязката и дълга поредица от повишения на лихвите от ЕЦБ, които сега са на рекорден връх.

Цените на имотите обаче вече намаляват в редица страни, най-вече в Германия, където през последното десетилетие на ниски лихви имаше бум на пазара.

Енриа предупреди кредиторите да се готвят за още проблеми.

„Сегашната среда на по-високи лихви може да подложи на натиск към понижение цените на офисите и на жилищата, което ще затрудни собствениците на бизнес имоти и домакинствата да обслужват дълга си“, заяви Енриа пред Европейския парламент.

Като водещ банков надзорник в еврозоната ЕЦБ определя капиталови изисквания за банките и е известно, че не одобрява плановете им да изплащат дивиденти или да пристъпват към обратно изкупуване на акции.

Стимулирани от ниските лихви и огромните кешови инжекции от ЕЦБ, милиарди евро бяха насочени към имотите през последните десет години, особено в по-богати европейски страни като Германия, Франция и Нидерландия.

Внезапното ускоряване на инфлацията през последните две години принуди ЕЦБ да затегне паричната политика, с което сложи край на ръста на цените на имотите и тласна строителни компании към несъстоятелност с пресъхването на банковото финансиране, замразяването на сделките и спада на цените.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай