България с решителен ход за украинското зърно

Писмо до Брюксел

България с решителен ход за украинското зърно | StandartNews.com

Източните държави от Европейския съюз настояват ЕС да наложи вносни мита върху украинското зърно, като се позовават на нелоялна конкуренция. Това съобщи унгарското министерство на земеделието.

Министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до ЕК с искане за мерки, в което посочват, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна са в ущърб на техните експортни пазари, съобщи "Гардиън".

"Брюксел трябва да въведе мерки, които да защитят пазарите на държавите-членки, граничещи с Украйна, като същевременно им помогнат да използват пълния си експортен потенциал", се казва в писмото, подписано от министрите.

Една от тези мерки би могла да бъде въвеждането на вносни мита за най-чувствителните селскостопански продукти.

"По-големият размер на украинските стопанства прави износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква фермерите от ЕС от традиционните им експортни пазари", заявиха министрите.

"Земеделските производители в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия понесоха значителни щети, откакто ЕС преустанови квотите за внос и митата за зърно от Украйна миналата година", се казва още в писмото.

Министрите също така призовават Европейската комисия да проучи в доклад дали насоките за производство на Украйна са в съответствие с изискванията на ЕС.

Позицията е адресирана до комисаря на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинското зърно, за да компенсират по-бавния износ през украинските черноморски пристанища след руската инвазия през 2022 г.

Земеделските производители протестираха срещу тези доставки, твърдейки, че те "изкривяват" местните пазари.

Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса на украинско зърно през септември миналата година, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната за внос в петте съседни на Украйна държави от ЕС. И трите забрани се отнасят само за вътрешния внос и не засягат транзита до следващите пазари.

В отговор Украйна подаде жалба в Световната търговска организация срещу трите държави, докато други членове на ЕС осъдиха едностранните действия, предаде БГНЕС.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай