Ауфвидерзен, Райфайзенбанк, добре дошла, КБС банк!

Нищо не се променя за клиентите, увериха от ръководството на

Ауфвидерзен, Райфайзенбанк, добре дошла, КБС банк! | StandartNews.com

Сбогуваме се с бранда Райфайзенбанк България. След като официално дъщерното дружество у нас на австрийската банка стана собственост на белгийската КВС Group, името й се сменя на КБС Банк. Това съобщи Петър Андронов, председател на Надзорния съвет на ОББ, член на Управителния съвет на КВС Груп и главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари”. Очаква се около десетина дни на клоновете на Райфайзенбанк да има и двата бранда.

Сменят се брандовете и на другите дружества на Райфайзенбанк България. KBC Лизинг е новото име на Райфайзен Лизинг, KBC Управление на инвестиции е новото име на Райфайзен Асет мениджмънт, а KBC Застрахователен брокер е новото име на Райфайзен Застрахователен брокер.

Предстои новопридобитите дружества, носещи името на KBC, да се обедният с дружествата, носещи името ОББ и извършващи идентична дейност – Обединена българска банка (ОББ), ОББ Интерлийз, ОББ Асет мениджмънт и ОББ Застрахователен брокер. До правното им сливане те ще продължат да функционират като отделни юридически лица, като до тогава не се очакват значителни промени за клиентите.

Сливането на ОББ, която също е собственост на белгийската група и КБС Банк  ще продължи около година, като в крайна сметка те ще се обединят под бранда ОББ, който е по-разпознаваем у нас. 

Клиентите на Райфайзенбанк да не се притесняват, нищо не се променя за тях, условията в КБС банк остават същите, увери Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ. И уточни, че ако се наложат някакви промени, клиентите ще бъдат информирани предварително.

Стратегията на КБС банк България ще бъде същата като на групата KBC. Банково-застрахователният модел, който е водещ за белгийската група, става ключов и в България. 

7 месеца е отнела процедурата по получаване на всички разрешителни по сделката между KBC и "Райфайзен банк интернешънъл", която приключи на 7 юли 2022 г. Тя бе обявена на 15 ноември 2021 г. и е  за придобиването на 100% от акциите на българското подразделение на "Райфайзенбанк банк интернешънъл".

Сделката включва също така и 100% от дъщерните дружества на "Райфайзенбанк България": "Райфайзен Лизинг България" и "Райфайзен Асет мениджмънт България", "Райфайзен Застрахователен брокер" и "Райфайзен Сървис".

Общата сума на придобиването е 1 009 000 000 евро в брой, уточниха от белгийската банка KBC, която от години е собственик и на Обединена българска банка (ОББ).

Приблизителният ефект от сделката е -1 процентни пункта върху базовия собствен капитал от първи ред на KBC Група (CET1) (за третото тримесечие - при пълно натоварване, съгласно метода на Датския компромис).

Райфайзенбанк (България) системно е развивала банковите си дейности от навлизането си на пазара през 1994 г. насам. Тя е на шесто място с дял на местния пазар, възлизащ на 7.9% по отношение на активите и 8.4% по отношение на кредитите. Райфайзенбанк (България) има мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. Райфайзенбанк (България) има 2 500 служители, обслужващи 635 000 клиенти.

Сделката включва също така:

Райфайзен Лизинг България, четвъртата по големина лизингова компания в България (10.5% пазарен дял)

Райфайзен Асет мениджмънт (България), третата по големина компания за управление на активи в България (9.7% пазарен дял и 106 милиона евро в активи под управление)

Райфайзен Застрахователен брокер, която обслужва лизинга и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк (България) и разпространява продукти на 12 застрахователни компании (1% пазарен дял) 

Райфайзен Сървис.

Рисковият апетит / рисковият профил на Райфайзенбанк и управлението на нормативното съответствие са сходни с тези на KBC Груп.

Силният кредитен рейтинг на ОББ, който е най-високият сред банките в България и 2 пункта повече от този на България като държава, по данни на рейтинговата агенция Fitch (Фич), потвърждава, че ОББ е постоянен пример на българския пазар за финансова сила и стабилност.

Райфайзенбанк (България) и ОББ ще слеят дейността си, което ще позволи на КВС още повече да укрепи позицията си на банковия пазар в България. Прогнозното обединено дружество (ОББ и Райфайзенбанк (България) ще постигне 19,3% пазарен дял по отношение на активите (в сравнение с 11.4% за ОББ към днешна дата), с което KBC ще стане най-голямата банка в България.

Имаме нов първенец на банковия пазар

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай