С колко ще се вдигне вноската по кредита при по-високите лихви

Няма сигнали за рецесия. Очакваме инфлация от 7,8% през 2023 г., казва Цветанка Минчева

С колко ще се вдигне вноската по кредита при по-високите лихви | StandartNews.com

Какво ще се случи с кредитите и депозитите у нас след решението на Европейската централна банка /ЕЦБ/ да вдигне лихвения процент? Решението от миналия четвъртък е за скок с безпрецедентните за историята на еврозоната 0,75 процентни пункта, до 1,25%. Още по-важният в момента лихвен процент, който банките получават за депозитите си в ЕЦБ, се повишава от 0 на 0,75%, обявиха от регулатора.

С този ход ЕЦБ се присъедини към над 40 централни банки по света, в т.ч. Федералния резерв на САЩ, които одобриха повишения от по 75 б.п. в опит да озаптят галопиращата инфлация. В еврозоната тя достигна 9,1% на годишна база през август. А у нас е двойна - според данните на НСИ, в България животът през август е със 17,7% по-скъп в сравнение със същия месец на 2022 г.

 

  • Няма сигнали за рецесия. Очакваме инфлация от 7,8% през 2023 г., казва Цветанка Минчева

 

Предстоящият нов цикъл на световната икономика, който предполага промяна, се случва на различни скорости в ЕС и САЩ. Докато ФЕД направи много по-бързи стъпки в овладяването на инфлацията, ЕЦБ се движи по-умерено. Не очакваме драматични промени - лихвите ще се повишават плавно и средната промяна на лихвите по депозитите ще залегне във вноските по кредитите. Това коментира Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на "УниКредит Булбанк".

Кредитите в долари и евро, при които реакцията с вдигането на лихвата би била моментална с промяната на една от компонентите, са сравнително малко в българските банки. Тяхната политика е да стимулират клиентите заемите им да са във валутата, в която са доходите, като така се избягва валутният риск.

Цветанка Минчева посочи различните прагове на промяната - първо се повишават лихвите на привлечените средства, защото цената на парите става по-скъпа. Всяка банка си има праг и когато средната цена на депозитите го премине, се налага и повишаването на лихвите по кредитите.

"При повишаване на средната лихва по депозитите с 0,25 процента, ще прекалкулираме вноските по кредитите. Справедливо е за клиентите - с по-високите вноски по кредитите ще плащаме за по-скъпия ресурс - парите на депозит", обясниха от банката.

Експертите й са изчислили и с колко ще се увеличи вноската по кредита при поскъпване на привлечените средства с 0,5 на сто.

За пример е използван един от най-масовите кредити - 30-годишен, ипотечен, за 160 000 лева - при промяна с 0,5% на лихвите по депозитите, ползвателите на такъв кредит ще плащат месечна вноска с 35 лева повече, посочиха Борислав Генов, директор "Банкиране на дребно" на "УниКредит Булбанк" и Димитър Пенков, директор "Карти" на "УниКредит Булбанк".

Според банкерите, доста сериозен интерес има към заемите с фиксирана лихва, която обикновено е за 5 г. За този срок клиентите са сигурни, че няма да има промени в разходите, които заделят за обслужване на банковите си задължения.

Обръщането на икономическия цикъл е важно за бизнес проектите - ако в миналия период са били ефективни, то сега те трябва да се преосмислят.

В същото време лихвите по нови ипотечни кредити у нас са сред най-ниските в света и по този показател България се нарежда редом до Швейцария и Япония. Докато в САЩ ипотеките са около 5%, тук все още има доста агресивни оферти на значително по-ниски цени.  

По данни на Българската народна банка, към края на юли средният лихвен процент по ипотечните заеми в лева е в размер на 2,47 процента, което е рекордно ниско равнище.

Висока инфлация ще има и през следващата година, посочиха от "УниКредит Булбанк". Средногодишната инфлация през 2023 година ще е 7,8 на сто при по-ранна прогноза от 4,5 на сто. Поскъпването на живота няма да е свързано само с високите цени на горивата. Заради войната в Украйна ще се засеят по-малко площи зърнени култури, което пък ще вдигне цените на хранителните продукти. За България това е възможност, защото ние сме нетен износител на зърно, каза Цветанка Минчева.

"Готвим се за рецесия, но прогнозите ни са за положителен ръст на икономиката", добави главният директор на УниКредит Булбанк. По думите й, има два вида фактори, които влияят на икономиката ни. Единият предразполага към рецесия, но другият, като например скъсяването на веригите на доставки и бурното развитие на някои сектори, бута икономиката в противоположната посока.

"В момента не се виждат сигнали, които сочат рецесия", посочи Минчева. Има рекордни ръстове в кредитирането, рекордна събираемост на кредитите и рекордно ниско ниво на лоши кредити. Банковата система е добре капитализирана.

Бизнесът търси начини да намали енергоемкостта на производствата си. Над 30 процента от инвестициите на бизнеса са за фотоволтаични системи, които да намалят разходите на фирмите за енергия, добави още Цветанка Минчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай