5 мита за ипотечното кредитиране

5 мита за ипотечното кредитиране  | StandartNews.com

Апартаментът е купен с ипотека, значи е на банката, докато изплатя кредита. Или винаги е по-добре да се пристъпи към рефинансиране от друга банка. Вижте кратък анализ с най-честите въпроси, които клиентите на Райфайзенбанк задават при покупка на жилище с ипотека.  

1. Вярно ли е, че жилището, което закупувам с кредит е собственост на Банката, докато изплатя кредита?

Не е вярно. Когато закупувате жилище със средства от Банката, се извършват две нотариални сделки. Едната е свързана с покупко-продажба на имота, предмет на сделката и тя се сключва между продавача и купувача на имота. Чрез нея Вие придобивате жилището и ставате негов собственик. Втората сделка е свързана с учредяване на ипотека в полза на банката, чрез която тя приема за обезпечение по кредита Вашия имот.

2. Вярно ли е, че е по-добре да кандидатствам за финансиране в лева, тъй като си получавам заплатата в лева.

Вярно е. Важно е да прецените в каква валута получавате доходите си и може ли да управлявате валутния риск, който винаги е налице, когато валутата на задълженията Ви е различна от валутата на доходите Ви.
При получаване на доходите в лева е по-добре да кандидатствате за кредит в лева с цел да избегнете курсови разлики при покриването на съпътстващи разходи през целия период на ипотечния кредит.

3. Вярно ли е, че лихвата по Вашия ипотечен кредит отразява цената на кредита ?

Не е вярно. Цената на кредита включва лихвата като основен разход, но и всички такси, свързани с отпускането, усвояването и управлението на кредита. Oсвен това трябва да се добавят и разходите за допълнителните продукти, закупени заедно с кредита (дебитни и кредитни карти, пакети, застраховки и др.).
Затова Ви препоръчваме винаги да изисквате подробна информация с всички дължими разходи, за да можете да вземете решение за най-подходящата за Вас оферта.

4. Вярно ли е, че като обезпечение по ипотечния кредит може да служи само жилището, което е обект на сделката?

Не е вярно. Като обезпечение по кредита е възможно да се ползва и друг приемлив за Банката имот.

5. Вярно ли е, че рефинансирането винаги е изгодно, ако другата банка ми предложи по-ниска лихва?

Не е вярно. Преди да предприемете стъпка към рефинансиране, е добре да се запознаете не само с предлаганата лихва по кредита, но и с всички допълнителни разходи по рефинансирането. Обичайно такива са такси, дължими към настоящата банка по предсрочното погасяване на кредита и заличаване на ипотека, такси по новоотпуснатия кредит към банката и нотариални такси за учредяване на новата ипотека. Препоръчваме Ви внимателно да прегледате всички допълнителни разходи при предложената по-ниска лихва и да прецените дали рефинансирането би било по-изгодно за Вас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай