200 млн. лв. повече за бизнеса и най-бедните

200 млн. лв. повече за бизнеса и най-бедните | StandartNews.com

София. С 200,4 млн. лв. ще бъдат увеличени разходите на държавния бюджет за тази година. Това гласи проектът за актуализация на бюджета, който е пуснат за обществено обсъждане. 160,4 млн. лв. от предвиденото увеличение на разходите ще отидат главно за погасяване на задълженията на държавата към родния бизнес, гласят мотивите на Министерството на финансите. Сумата ще покрие правителствените дългове, натрупани главно в системите на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието. Кабинетът предвижда и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерството на здравеопазването, както и повече пари за земеделските производители. 40 млн. лв. допълнително се дават за социални плащания към най-уязвимите групи, като по този начин ще бъде компенсиран възникналият недостиг в плащанията към хората с увреждания, пише в мотивите. Освен че се повишават разходите на хазната, с подготвената актуализация на бюджета ще се увеличи и общата годишна квота за ваучери за храна от настоящите 160 млн. лв. на 200 млн. лв. Това ще доведе до намаляване на данъците на фирмите, които дават тези ваучери на хората си.

Увеличението на бюджетните разходи обаче не е разписано по конкретни ведомства, а е добавено към общия резерв за непредвидени и неотложни разходи, който нараства от 119,5 млн. на 319,9 млн. лв. Така допълнителните 200 млн. лв. ще се разпределят с решения на Министерски съвет, а не от депутатите с гласуване на актуализацията.

Министерствата поставят настоятелни искания за допълнителни средства за над 500 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП), пише още в мотивите на МФ. Не всички искания обаче могат да бъдат удовлетворени при запазване на фискалната позиция, поради което министерствата трябва да предприемат мерки за оптимизиране на разходите си, посочват от МФ. Актуализацията на бюджета ще бъде осъществена при спазване на финансовата и фискална стабилност на държавата, подчертават от МФ. Прогнозата за икономически ръст на страната през 2013 г. се намалява от заложените 1,9% на 1%. Тази ревизия беше направена още по времето на служебния финансов министър Калин Христов. Икономическият ръст през първото тримесечие остана слаб, което се дължи на влошената външна и несигурната вътрешна среда. Потреблението остава свито, което е основната причина за ревизиране на прогнозата за ръст на икономиката, посочват от МФ.

С 494,4 млн. лв. (с 0,6% от прогнозния БВП) ще бъде увеличен планираният бюджетен дефицит за годината. Така от предварително заложения недостиг от 802 млн. лв. дефицитът в републиканския бюджет ще набъбне с 61% до 1,3 млрд. лв. Дефицитът по консолидирания бюджет (заедно с бюджетите на НОИ, здравната каса, общините и т.н.) ще бъде 2% от БВП на страната.

Влошената бизнес среда, липсата на доверие между фирмите и държавата, отсъствието на последователна политика са предизвикани до голяма степен от фокусирането върху нисък дефицит, несъобразен нито с външната среда в условията на глобална криза, нито с ниските нива на икономически растеж, пише в мотивите.
С предложената актуализация общият дефицитът няма да надвиши максимално допустимия праг, който според закона е 2% от БВП на страната.

Увеличението на дефицита е в резултат, както на скок в разходите (+200 млн. лв.), така и на спад в приходните в бюджета. Според актуализирания бюджет приходите в хазната ще бъдат с 293 млн. лв. по-малко от заложено от кабинета "Борисов". Основната причина за това са очакванията за неизпълнение на данъчните приходи с около 555 млн. лв. Първоначалните оценки на приходните агенции бяха за неизпълнение на приходите с 980 млн. лв., но след предприетите мерки очакваното неизпълнени значително е намалено. Сумата от 555 млн. лв. донякъде се компенсира от планирано увеличение в неданъчните приходи с 261 млн. лв. Основната причина за намаляване на данъчните приходи е в ДДС и акцизите. Актуализацията предвижда постъпленията от ДДС да бъдат с 229 млн. лв. по-малко (-2,9%) от предварително заложените, а приходите от акцизи да се свият със 195 млн. лв. (-4,5%). Това се дължи на твърде оптимистичните допускания при планирането на бюджета, гласят мотивите. По-слабото вътрешно търсене и ръстът на износа не позволяват на приходите от ДДС и акцизи - гръбнака на данъчните приходи, да нарастват бързо. Доста са надценени и очакваните приходи от данъка върху лихвите по банковите депозити. Досега от налога са събрани 29 млн.лв., а са разчетени 132 млн. лв., което означава, че поне 70 млн. лв. от тях няма да бъдат събрани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай