15% ДДС и 15% данък върху доходите иска КНСБ

А също въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната

15% ДДС и 15% данък върху доходите иска КНСБ | StandartNews.com

КНСБ поиска данъчни промени, които ще допринесат повече работещи хора да имат усещане за справедливост; данъчната система трябва да бъде ревизирана, за да стане по-справедлива. Това съобщи днес лидерът на синдиката Пламен Димитров на форум по темата.

Според Димитров именно липсата на усещане за справедливост е основната причина за общественото недоволство в момента.

КНСБ иска:

въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната;

въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица;

въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; както и

намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Според КНСБ сегашната данъчна система увеличава неравенствата. Коефициентът на Джини, който измерва неравенствата, мина 40 процента, като няма друга държава в ЕС с подобно равнище, каза Пламен Димитров. Съотношението между най-богатия и най-ниския дял на населението е над 8 пъти.

В 5% най-богати българи има концентрация на 23 милиарда лева ресурс, има все по-обедняваща средна класа, допълни Димитров.

"КНСБ не предлага увеличение на данъците, предлагаме по-справедливо преразпределение на данъците, никой работещ българин няма да пострада", каза Димитров.

От КНСБ са изчислили, че ако основните искания на синдиката бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4,67 млрд. лв., но, от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи.

Освен това, по линия на косвеното облагане, разходите на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на промените, които КНСБ предлага в ДДС. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-та заплата, смятат от КНСБ.

"Ако вашето домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лв. работна заплата, то допълнителната сума, с която ще разполага на година, ще бъде 1972 лв.", посочват синдикалните експерти.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават доходи до 2500 лв., ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10 на сто на 15 на сто, разполагаемите средства ще бъдат повече заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум.

Всички хора, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на промените в косвеното облагане. Така, например, ако получавате 3000 лв. работна заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи ще бъде отново положителен, смятат от КНСБ. Около 100 000 са работещите българи със заплати над 3000 лева, посочиха от КНСБ.

Правилният подход е да се разглежда данъчната система като цяло, а не отделни нейни данъци, каза председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, която взе участие във форума на КНСБ.

Менда Стоянова посочи, че целите на КНСБ са усещане за справедливост в данъчната система, но по думите й не е ясно дали тази цел ще бъде постигната с предложенията за промени на синдиката.

"Аз съм скептично настроена, че това, което предлагат ще доведе до по-голяма справедливост за работещите и неработещите хора, но за мен е важно да се направи сериозен анализ на това как подобни предложения биха повлияли върху приходната част на бюджета, защото бюджетните приходи гарантират бюджетните разходи", посочи председателят на бюджетната комисия.

По думите на Менда Стоянова много по-често дискусията в обществото се води именно за бюджетните разходи и за това кои от тях трябва да бъдат увеличени. Чрез тях се осъществяват основни политики на всяка една държава, но в нашия бюджет немалка част от нашите разходи са насочени и към неработещи - пенсионери, болни, бедни хора, допълни Менда Стоянова и отбеляза разходите за социално подпомагане.

"Дискусията е важна, но трябва да се пренесе и в обществото, включително и с ефектите, които се очакват от нея, защото промяната на една данъчна система , освен политическа воля на една партия след избори, изисква и приемане от цялото общество, защото данъците се събират и плащат доброволно", обобщи Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай