Милена Стойчева в Челопеч: Иновацията е и в инвестициите в хората

Министърът на иновациите и растежа посети рудник „Челопеч“ и се запозна с проектите за дигитализация в предприятието

Милена Стойчева в Челопеч: Иновацията е и в инвестициите в хората | StandartNews.com

Източник: МИР

Иновацията освен в технологии е и в модела на работа на компанията и инвестициите й в хората. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при посещението си в рудник „Челопеч“ на компанията „Дънди Прешъс Металс“. Тя проведе среща с изпълнителния директор на компанията за България проф. д-р инж. Илия Гърков, генералния мениджър Цветомир Велков, директора на „Технологичен център за високи постижения“ Вяра Априлова и главния инженер на рудника Евгени Петков.

Министър Стойчева се запозна в рудника с иновативните проекти за дигитализация в предприятието. Тя проследи работата на електрически минни машини, които се управляват от повърхността, в новоизградения СМАРТ център на компанията. От ръководството демонстрираха работата на самообучаващ се дрон, който предава точни координати от вътрешността на мината, създавайки карта за движение на тежките машини. Те уточниха, че дронът е разработен съвместно между американска стартираща компания и отдел „Технически служби“ в компанията.

„Министерството на иновациите и растежа работи целенасочено да превърне България в място, в което се създават иновации през предприемаческо мислене. То трябва да бъде водещо в разработването на нови технологии и внедряването им. Точно този модел виждам във вашата компания“, каза още министър Стойчева по време на посещението.

Изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс“ посочи, че благодарение на 100% надеждната wi-fi свързаност в рудника всички производствени процеси са дигитализирани и се управляват с помощта на модерни технологии. „В СМАРТ центъра на компанията специално обучени оператори управляват част от минните машини на 600 метра под земята“, заяви проф. Гърков.

Министър Стойчева подчерта, че България разполага с огромен потенциал в създаването и развитието на иновациите, който трябва да бъде насърчен с всички възможни механизми. "Ако работим по модела на т.нар. „отворена иновация“, заедно с всички заинтересовани страни, можем да превърнем страната в привлекателно място за инвестиции във високи технологии", каза министър Стойчева. Тя заяви, че рудник "Челопеч" е пример за това как промишлено-добивна и производствена компания може както да внедрява иновации в работата си, така и да ги създава. В нея работят около 1 200 души, като почти 100% от тях са местни от съответния регион.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай