Горанов: Еврото не е „сребърен куршум“ за проблемите в икономиката

Най-малкото заради повишаване на доверието и ставането на част от клуба на богатите държави, заяви министърът на финансите Владислав Горанов

Горанов: Еврото не е „сребърен куршум“ за проблемите в икономиката | StandartNews.com

Еврото не е „сребърен куршум", то няма да реши всички структурни проблеми на българската икономика, но опитът на всички държави показва, че то е една добра основа за по-ускорено икономическо развитие. Най-малкото заради повишаване на доверието и ставането на част от клуба на богатите държави, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, на която се обсъжда пътя към Еврозоната, ефектите върху икономиката и какво трябва да направи бизнесът, за да е готов за тази стъпка.
 
По време на форума се дискутират важните реформи и ангажименти, които правителството трябва да направи, за да гарантира приемането на България в ERM2 и последващата интеграция в съюза.

„Нито една от мерките, които се налага да предприемем не е против българското общество. Всяка една от тях ще доведе до по-голяма сигурност на финансовата система, по-добро качество на държавното управление и със сигурност до по-добра перспектива пред икономиката“, категоричен бе Горанов.
 
Той увери, че настоящето правителство ще направи всичко необходимо приемането на еврото в България да бъде доведено до успешен край и го определи като национална цел, която трябва да получи подкрепата на всички.
 
„Не виждам причина за някакви политически сътресения и смяна на курса към еврото, т.е. смяна на посоката, която сегашното правителството е задало. За мен момента, в който успеем да включим българския лев в ERM2, нещата до голяма степен ще станат необратими. Живея с мисълта и усещането, че в политическите партии, системните такива, има почти 100% консенсус“, смята финансовият министър.
 
Той коментира и отправените наскоро от страна на БСП призиви, която е основната опозиционна партия в страната, че България не трябва да бърза по пътя си към присъединяването към Еврозоната. „Няма нито една смислена причина за държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-мощните икономически инфраструктури, наречена евро“, аргументира се Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай