Петък,

От 1 август плащаме в брой до 5000 лева

От: Администратор -
От 1 август плащаме в брой до 5000 лева
A
A
A

От 1 август ще бъдат забранени плащанията в брой над 5 000 лв., при положение че сега таванът е 10 000 лв. След това от 1 януари 2018 г. плащанията в брой ще бъдат ограничени до 3000 лв., а от началото на 2019 г. - до 1000 лв. Това предвиждат промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на първо четене от бюджетната комисия към парламента. От Института на дипломираните експерт-счетоводители обаче коментираха, че промените са твърде рестриктивни и призоваха да се намери някакъв баланс по тази мярка.

Зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов обясни пред депутатите, че основната цел на промяната на ДОПК е свързана с въвеждане на нова директива на ЕС, като целта е засилване на борбата с укриване на данъци и агресивното данъчно планиране. С промените в ДОПК се създават правила за осъществяване на автоматичен обмен между приходните администрации в ЕС на отчети по държави, които съдържат информация за разпределението на приходите, печалбите, данъците и активите на предприятия, които са част от многонационална група.

Мажоритарните собственици на фирми ще отговарят с личното си имущество за дълговете на компаниите към хазната, ако недобросъвестно прехвърлят притежавани от тях дялове или акции, гласят още промените.Недобросъвестност е налице, когато собственикът е знаел, че фирмата е свръхзадлъжняла и прехвърлянето на акциите или дяловете е извършено преди обявяването на несъстоятелност. За недобросъвестно ще се смята и прехвърлянето на собствеността на фирмата, ако е направено след старта на данъчна ревизия или 6 месеца след приключването й.


Всички новини от категория Финанси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички