ВМРО спасява Симеонов

ВМРО спасява Симеонов | StandartNews.com

Съдбата на вицепремиера Валери Симеонов е в ръцете на ВМРО. Това стана ясно вчера, след като цялата държава се раздели на "за" и "против" лидера на НФСБ, всеки търсейки собствени дивиденти от скандала. Той избухна след шокиращото изказване на Симеонов по повод проектозакона за хората с увреждания: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях". Коментарът на Симеонов с основание разгневиха майките на деца с увреждания, които от петък искат оставката на вицепремиера. Заради думите му от Брюксел премиерът Бойко Борисов се извини от името на кабинета и призова Симеонов да направи същото, а занапред - да си мери приказките. Скандалът обаче дойде дюшеш за мнозина. БСП яхна протеста на болните хора, а "Презареди България" на Николай Бареков постави ултиматум на Волен Сидеров да развали коалицията с НФСБ.

Вчера майките на болни деца настояха за отстраняването на Валери Симеонов от кабинета на митинг под правителствените прозорци.

Няма да подам оставка, обяви преди това на брифинг в Министерски съвет Симеонов. "Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли, не боли, това е истината, стоя зад своите думи категорично", допълни вицепремиерът. И заяви, че решение за отстраняването му може да вземе само Коалиционният съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти, защото той го е задължил да бъде вицепремиер. "Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. Става въпрос за мнението основно на трима души – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам", заяви Симеонов. Той каза, че не е разговарял с премиера Борисов и че протестите на БСП не го притесняват, защото е нормално опозиционна политическа сила да иска оставка. "Нека ги събират с рейсове и да ги карат, няма проблем", каза още Валери Симеонов.

Сидеров, който миналата седмица нарече Симеонов човек на международния спекулант Джордж Сорос и отдавна използва всеки повод, за да иска оставката му, и този път не закъсня. Писмено заяви, че сваля политическо доверие от Симеонов, иска оставката му заради недопустимите обиди към хора с увреждания и настоява за незабавен коалиционен съвет, на който да се избере нов вицепремиер от Обединени патриоти. Призова това да стане още вчера, като премиерът Бойко Борисов участва чрез конферентна връзка от Дубай. От емирството Бойко Борисов отговори, че ако силово махне Симеонов, ще счупи коалицията. НФСБ застана плътно зад лидера си и още в неделя обяви с декларация, че думите му са извадени от контекста. Така съдбата на Симеонов остана в ръцете на ВМРО. Не случайно вчера, самият Симеонов каза, че най-вече го интересува мнението на Красимир Каракачанов.

ВМРО обаче замълча. Партията ще обяви позицията си днес следобед по време на насрочения коалиционния съвет, съобщи във Велико Търново депутатът Милен Михов.

Той подчерта, че разговорът между коалиционните партньори през медиите вреди на единството на коалицията. "Ние имаме какво да кажем, искаме да чуем много неща, но това ще стане там, където се решават нещата между легитимните ръководства на трите партии", отбеляза Михов и допълни, че това е причината да не изрази пред медиите и личното си мнение по въпроса. "Решението и становището на ВМРО ще бъдат търпеливо подготвени и категорично заявени", каза още Михов. Попитан за възможните варианти за развитие на ситуацията, той каза, че в тази динамична среда вариантите излизат от политиката и здравия разум. "Свидетели сме на неочаквани решения и позиции, които не могат да бъдат прогнозирани", коментира Михов. Но обяви: "Всяка промяна в кабинета заплашва стабилността". ВМРО ще е против отстраняването на вицепремиера Валери Симеонов от кабинета, издадоха близки до Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай