310 000 българи живеят Германия

310 000 българи живеят Германия | StandartNews.com

Рекордните 19.3 млн. имигранти живеят в Германия. Най-много са хората с турски произход - 2.8 милиона, Българската общност се разраства и вече е достигнала 310 хиляди души. Мнозинството от тях са на възраст между 30 и 35 години. 5,2% са родени в Германия. Най-много българи живеят в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария - общо около 114 000 души, съобщава „Дойче веле".

Радиото цитира данни на Федералната статистическа служба във Висбаден, според които през 2017 г. хората с чуждестранен производ са с 4,4% повече в сравнение с 2016 година. Статистиката отчита лицата, които не са родени в Германия или поне един от родителите им не е германски гражданин. Данните са от представително допитване сред 1% от германското

население.

За поредна година първото място в тази класация заемат пришълците от турски произход, чийто дял е 14%. Следват имигрантите от Полша – 2,1 милиона, Русия - 1,4 млн., Казахстан - 1,2 млн., Румъния 0,9 милиона.

В 2,5 милиона от общо 24 милиона домакинства в Германия общуването е на чужд език (най-често турски - 17 процента). Арабски се говори в около 7 процента от домакинствата с повече от един човек.

13,2 млн. души са се преселили в Германия, посочвайки като мотив най-вече семейни причини. Така например първите турци и поляци пристигат в Германия още преди много години, за да работят във фабрики и заводи и впоследствие останат в Германия, където се раждат техните деца и внуци, коментира германското радио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай