Защо сърцето обича ябълката

Пектинът действа като пребиотик, внимавайте само с ракията

Защо сърцето обича ябълката | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • Пектинът действа като пребиотик, внимавайте само с ракията
  • Тя е много богата на разтворими фибри, които свалят холестерола

 

Свикнали сме да мислим за есенно-зимния сезон като за време, през което се ядат предимно туршии, компоти и други подобни консервирани храни. Често забравяме, че дори през този период от годината, ние всъщност имаме достъп до свежи плодове, каквито са ябълките, които при правилно съхранение могат спокойно да издържат до пролетта и да ни доставят своите ценни хранителни вещества през дългия неблагоприятен сезон.

Неслучайно хората от древни времена свързват ябълките със здраве и дълголетие.

На първо място, ябълката е хранителна. Тя съдържа въглехидрати и витамини, някои от които е трудно да си доставим през зимата. Една средно голяма ябълка може да ни осигури около

10 процента от необходимия ни за деня прием от витамин С

но също така в нея се съдържа известно количество витамин Е и витамини от групата В.

Редовната консумация на ябълки понижава  риска от сърдечносъдови заболявания. Механизмите, по които това се случва, са няколко. От една страна, ябълките са много богати на разтворими фибри, които спомагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Друга възможна причина са съдържащите се в тях полифеноли. Това са мощни антиоксиданти, които са доста разпространени в природата. Съдържат се във всички стипчиви плодове и зеленчуци, а също така и в зеления чай. Те значително намаляват оксидативния стрес в организма, имат известно противомикробно действие, а някои от тях могат да проявят допълнителни благотворни ефекти. Такъв е съдържащият се в ябълките епикатехин, който може леко да понижи кръвното налягане.

Всичко казано дотук има известен възпиращ атеросклерозата ефект, който директно обяснява как ябълката пази сърцето и съдовете.

Ябълката - особено по-киселите сортове - е една от храните подходящи за диабетици. Комбинацията от сравнително ниското съдържание на захар в тези плодове със споменатите разтворими фибри осигурява бавно покачване на нивата на глюкоза в кръвта, което е подходящо за страдащите от диабет. Но освен това яденето на ябълки също може

да намали риска от развитие на диабет тип 2

Този благоприятен ефект се обяснява освен с ефекта на бавно покачване на кръвната захар, също така и със споменатите вече полифеноли, които намаляват инсулиновата резистентност на тъканите - един от основните механизми за развитие на диабет втори тип.

Друг рисков фактор за развитие на сърдечно заболяване е затлъстяването. То също може да се повлияе благоприятно от редовната консумация на ябълки. Основна причина за това са отново съдържащите се в ябълките фибри, които забавят усвояването на въглехидратите и мазнините.

Попаднах на проучване, което доказва, че ябълките предпазват от загуба на калций и така спомагат за заздравяването на костите. Така и не намерих обяснение на какво точно се дължи този ефект, но учените от Калифорнийския щатски университет, които са публикувани резултатите от своите изследвания през 2011, са успели да го наблюдават и документират. Същият научен екип намира благотворен ефект от консумацията на ябълки по отношение на риска от развитие на болестта на Алцхаймер и на бронхиалната астма. Това последното е малко странно, тъй като от една страна ябълките имат

известно противовъзпалително действие

дължащо се на съдържащите се в тях салицилати, но пък точно този клас съединения не са особено подходящи за астматици. Явно, че концентрацията на тези вещества в ябълките не успява да достигне рискови за астматиците нива.

Ябълките подобряват функцията на червата. Съдържащият се в тях пектин действа като пребиотик. Той селекционира полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, потискайки развитието на болестотворните. Някои по-смели учени дори изказват мнението, че това също влияе като независим фактор върху благотворните ефекти върху сърцето и метаболизма, но тези твърдения все още не са убедително доказани.

Тук бих искал да отворя една скоба по отношение на пектина и полифенолите и тяхното действие върху червата. При хора с по-чувствителен стомах, те могат да предизвикат дразнене, но това не бива да ги отказва от консумацията на ябълки. Ако ябълката бъде термично обработена, тези дразнещи ефекти се губят. Дори напротив, печената ябълка е всъщност много добра храна при раздразнен стомах.

Пектинът, който досега така възторжено хвалихме има един съществен недостатък. При ферментацията му се получава метанол, който може да влоши качествата на алкохола, получен от ябълки, ако не бъдат взети мерки за неговото отстраняване. Така че,

внимавайте с ябълковите ракии

Те са много хубави, но преди да ги пиете, се уверете, че съдържанието на метилов алкохол в тях е в допустимите граници.

Но нека да се върнем отново на ползите. Антиоксидантите, съдържащи се в ябълките могат да имат благоприятен ефект срещу някои видове рак. Лабораторни експерименти показват, че ябълковите полифеноли потискат размножаването на някои раковите клетки. По принцип съм доста скептичен, когато видя подобни резултати, тъй като концентрациите на съответните вещества, с които третират раковите клетки в лабораториите са такива, каквито никога не могат да бъдат достигнати в кръвта на пациентите, та ако ще да изядат цяла щайга ябълки наведнъж. Така че, по тази линия ще са необходими проучвания върху реалните ефекти от консумацията на ябълки от истински пациенти, за да можем да признаем тези резултати за достоверни.

Що се отнася до имунната система, благотворните ефекти на ябълките са толкова добре известни, че вече

отдавна са навлезли във фолклора

с пословици от типа на "една ябълка на ден те пази от доктора". Това не е никак чудно - ябълката доставя на организма витамини в сезон, в който нямаме много други сигурни източници. В днешно време вече е възможно да си купите всякакъв плод по всяко време на годината, но представете си какъв е бил живота на хората по нашите земи през по-голямата част от историята. Ябълките в килера са ги предпазвали и спасявали от недостига на витамини през есента и зимата.

Днес, ако разполагаме с достатъчно пари, можем да сложим всичко на зимната трапеза - ягоди, череши, диня. Но не бива да забравяме, че това, което е било естествено за нашите предци в продължение на стотици поколения, са били именно ябълките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай