Яне Янев: Като кмет ще стартирам 12 мегапроекта

Яне Янев: Като кмет ще стартирам 12 мегапроекта | StandartNews.com

Само ти може да ни спасиш от стария Дон, казват хората

С много работа и с екипа си ще реша проблемите на Сандански, казва Яне Янев

- Г-н Янев, защо решихте да се борите за кметския стол в родния ви град Сандански?

 
- През годините, докато бях народен представител, а и след това, все повече мои съграждани ме питаха: "Няма ли най-накрая да се върнеш, че да сложиш край на порочното управление на Тотев?". Помагах както и с каквото мога на хората и на родния ми град. Още през 2008 г. от трибуната на парламента питах тогавашния министър на МВР как така все едни и същи фирми печелят обществените поръчки в моя роден град. Подавал съм и сигнали в прокуратурата и други институции. За съжаление задоволителен резултат все нямаше. През тези години съм разказвал на много високопоставени родни и чужди политици и бизнесмени колко красив е моят край. Колко много потенциал има за туризъм, земеделие и производство. Успявал съм и да доведа някои от тях на посещение. Включително на среща с вече бившия кмет Тотев. Накратко казано, след няколкото такива срещи реакцията на инвеститорите беше една: "Наистина ли този човек е кмет?"
Този път в Сандански около каузата за истинска промяна и ново управление се събра голям екип от предимно млади, компетентни и чисти хора. Те ме издигнаха за кмет. Този път реших, че дължа това на родния си град -

дължа да оставя всичко в София и да се върна и работя за родната си община

Вярвам в потенциала на Сандански и се реших да заложа името си, воден от тази вяра.


- Усещате ли доверието на избирателите по време на кампанията, която провеждате вече почти месец?

- Така се случи, че през тази година често се прибирах в Сандански. Ходех и на срещи с хората по селата и кварталите. Видях и чух как се чувстват, какви са проблемите им, надеждите им. Тогава добрите хора, осмелили се да говорят открито за тежката съдба на града и селата ни, бяха десетки. Откакто приех номинацията и вече се изправям пред тях като кандидат-кмет, станаха стотици. Невероятно емоционално е, че въпреки моите грешки и недостатъци в годините, заедно с моя екип успяваме да възвърнем надеждата в очите на хората от моя роден край. Но и отговорността е огромна. "Само ти можеш да победиш стария Дон", това ми казват все по-често. Понякога дори със сълзи на очите. Тежко е много. За тези хора, за тези ограбени съдби - решен съм да стигнем докрай.

- Осъществими ли са 12-те ви мегапроекта в следващите 4 г., ако бъдете избран за кмет?

- Ако през последните 12 години в Сандански бе работено модерно, по европейски, с амбиция - всеки един от тези проекти вече щеше да е факт. Фактите обаче са, че

някои си направиха градини, други - хотели, а за хората няма изградено нищо

Всеки един от тези 12 проекта е съобразен от една страна с европрограмите, а от друга - с наличното като потенциал на територията на община Сандански. Да - трябва да има общинско тържище за изкупуване на земеделска продукция. Защото така ще можем да вдигнем доходите на земеделците и цялата община да печели от това. Да - трябва да има нова промишлена зона, за да може да се разширяват производствата и да се правят нови и съвременни. Да - трябва да изградим нов модерен здравен комплекс, за да можем да печелим в пъти повече от здравен туризъм. Да можем да привличаме нови, млади лекари и да подобрим здравните грижи за санданчани.
Тъжното е, че много добре разбирам всеки един, за когото тези проекти са трудни за вярване. Как да вярваш, когато години наред най-голямото правено от общината е закърпване на дупки или половинчати канализации?
Да - всички проекти са реални, като дори за някои от тях имаме вече успешно направени първи крачки. Благодаря на проф. Греков, че подкрепи идеята ни в Сандански най-накрая да се отвори университетски филиал например.


- Кои са приоритетите ви, за да поеме по най-бързия начин общината в правилната посока?

- Позволете ми да бъда лаконичен - всичко започва от това да изградим нов, компетентен и амбициозен екип. Вече имаме много добри експерти, потвърдили интерес и готовност.
Следващата крачка е просто работа. Работа, работа и пак работа. Така че дори и най-големите неверници да видят с очите си и усетят с джоба си, че се работи. Че в общината гражданите са уважавани, бизнесът диша спокойно, а туристите са все повече.

- Как ще коментирате провежданата 12 години политика от досегашния управник Андон Тотев?

- 10 000 души са напуснали община Сандански, откакто Тотев е кмет. Предимно млади, образовани и предприемчиви личности и цели семейства. Това е оценката, дадена от хората. Да избереш да напуснеш бащината си къща, защото не можеш повече да търпиш злоупотребите и да не виждаш бъдеще за себе си и семейството си...
Колкото до злоупотребите с власт, с общинските дружества, с обществените поръчки - няма човек в Сандански да не знае за това.

Рибата се вмирисва откъм главата, а в Сандански мирише така, че инвеститор не смее да припари

Моят екип си направи труда да анализира точка по точка над 4000 гласувания в общинския съвет от последните години. 87.3% от точките са за имоти и тук-таме някоя административна мярка. 95% от всички точки са внесени лично от Тотев. Ето защо няма нови работни места, по-добри условия в образованието, истинско развитие на туризма - защото общината се е била превърнала в частна фирма за недвижими имоти. И тук трябва да се отдаде "заслуженото" за това на изпълнявалия години длъжността председател на общинския съвет Атанас Стоянов. А за това, че Тотев е правил каквото си поиска, често пряко гласуването на общинския съвет, трябва да "благодарим" на бившия председател на комисията, която е трябвало да контролира Тотев - Котев. Тези двамата сега са "депутати". Но когато някои хора усетиха как задуха вятърът на промяната, бързо ги привикаха в Сандански, за да се опитат, ако падне старият Дон, да предложат "алтернатива". Да сменят старото лице с ново, греещо от плакатите с голяма емблема, но всъщност изпитан, доверен, послушен за старите схемаджии младеж. Няма да допуснем това. Сандански иска и заслужава ново начало.

- Много от селата искат полицейско присъствие срещу кражби. Трябва ли общинска полиция да се грижи за реда и сигурността в населените места?

- Да. Така е. За това създаването на модерна, добре оборудвана общинска полиция е един от нашите 12 проекта. Селата на Сандански са прекрасни. С богата история. С богата култура. Но дълго време са били занемарявани. Отидохме и се видяхме, заедно с моя екип, с хората във всяко едно от тях. Казват ми: "Забравени сме от Бога". Забравени са били не от Бога, а от кмета. Освен отдавна чаканите и недочакани ремонти на пътища, канализации, осветление, тези хора имат нужда и от сигурност. И вместо да търсим вина в съществуващите органи на реда, ще направим общинска полиция. Така ще има патрули по селата. Така ще има сигурност.

- Разчитате ли на контактите и подкрепата, която имате на национално и европейско ниво, за да реализирате идеите си?

- Разбира се. Нямаше да си позволя да поискам моите съграждани да ме изберат за кмет, ако преди това години наред не бях трупал знания, опит и контакти, така че да съм сигурен, че мога и има с какво и с кого да работя. Не е редно сега да се говори с имена, но откакто приех да съм кандидат за кмет, не само че повечето от приятелите и познатите ми - и българи, и чужденци, и политици, и бизнесмени, и професори - веднага започнаха да предлагат идеи за проекти, инвестиции, но за моя радост с мен се свързват и нови такива. Оказва се, че има немалко хора, искащи да инвестират в Сандански или да разширят вече съществуващото си производство в града, които са чакали да се смени кметът. Като кмет ще дам цялата си воля, енергия, идеи, знания и контакти.

- Ще се справите ли с младежката безработица? Ще подобрите ли условията за бизнеса, за да има повече инвеститори и нови работни места?

- Споменах вече как бизнесмени се свързват с мен и казват: "Станеш ли кмет, най-накрая ще може да инвестираме спокойно". Един от тях, например, директно ми каза: "В Сандански имаме голям проблем с кадрите. Младите хора са енергични, имат желание, но нямате центрове за обучение." Това е едната страна на проблема. Нейното решение е като отворим нови паралелки в училищата с туристически специалности. Как да вдигаме нивото на туризма, ако нямаме професионални кадри? Друга стъпка е да направим средно софтуерно училище. Вече имаме готов екип, който е разработил концепцията и началната му банка кадри. Имам и публично поети ангажименти от два университета, че са готови да отворят филиали в Сандански - по ИТ, туризъм и икономика. Ще работим още по-добре и с доказалата се Земеделска гимназия. Имаме амбиции да изградим и център за конкретни, профилирани обучителни курсове за преквалификация и повишаване на квалификацията. За шивашкия сектор например. Така ще произвеждаме кадри.

- Имаше ли реален дебат с опонентите ви по време на кампанията за местните избори?

- Ние предлагаме идеи. Срещаме се с хората по селата и кварталите. Даваме думата на нашите кандидати за кметове и общински съветници. Нашите "опоненти" не правят това. Всички санданчани виждат - нашите опоненти разчитат на "другите средства". Те

разчитат на мрежата си, на с години охранваните оплетени "свински черва"

Каних моите опоненти на публичен дебат и от страниците на вестници, и от ефира на радиа - никаква реакция. Каня ги и сега - нека хората да чуят кой какво предлага.

- Кое е посланието ви към вашите съграждани в навечерието на изборите?

- Зная, че е трудно да повярвате, защото годините лъжи са ви изморили. Зная и не се сърдя на нито един, който не вярва в мен. Но аз вярвам във вас. Вярвам, че искате и заслужавате повече. Вярвам, че виждате, емоциите и симпатиите настрана, кой отбор какво може да предложи. Вярвам, че ще разберете, че този път, въпреки всичко, имаме реален шанс да тръгнем по истински нов път. Каня всеки един от вас да тръгнем по този път заедно. За да стане това - потърсете ни в бюлетината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай