Внезапната сърдечна смърт е убиец номер 1

Има три важни стъпки, с които може да се спаси човешки живот

Внезапната сърдечна смърт е убиец номер 1 | StandartNews.com

* Първа помощ при сърдечен арест може да спаси живот

* 150 участници ще се включат в петия международен конгрес на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България

Внезапната сърдечна смърт е убиец номер едно в света, сочи статистиката. 70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70% от тях са причинени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва неочаквано и може да засегне човек в привидно добро здраве или човек с някакво заболяване.

Когато настъпи сърдечен арест извън болнично заведение, смъртността е висока, а за България тя достига почти 100%. Важно е всеки човек да е подготвен да помогне в случай на внезапна сърдечна смърт извън болнично заведение.

„Има три важни стъпки, които всеки трябва да следва, ако види припаднал човек – 1. да провери дали е в съзнание и диша, 2. да се обади на 112 – бърза помощ и 3. да започне да прави сърдечен масаж – силно и енергично.

Колегите от Английската сърдечна фондация създадоха преди години един брилянтен клип с участието на Вини Джоунс, който дава много точни насоки как трябва да се реагира в ситуация на припаднал със сърдечен арест.“, казва д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Ежегодно той и колегите от Сдружението организират обучителни кампании какво трябва и може да направи всеки от нас, за да помогне на човек в такава ситуация.

"За да има ефект, обаче, трябва да стигнем до повече хора, за да се постигне ранно започване на животоспасяващи действия (в първите минути след сърдечен арест). Само така има възможност да бъдат спасени повече хора“, допълва д-р Трайков.

За пета поредна година Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България организира международен конгрес, на който специалисти от България и света ще представят и разискват най-новите методи за лечение на ритъмните нарушения на сърцето.

Конгресът ще се проведе в периода 17-19 май в курортен комплекс Златни пясъци" и ще събере светила от Германия, Полша, Сърбия, Швейцария, Великобритания, Чехия и България. Предвижда се в рамките на събитието да има както лекции, така и практически модули, в които да се представи и мултидисциплинарен подход при превенция, диагностика и лечение на аритмиите. За целта, в конгреса ще вземат участие и представители на дружествата по кардиология и инвазивна кардиология. В програмата са предвидени и модули за обучения на медицински сестри и специализанти. До момента са регистрирани около 150 участници.

„Интересът към този конгрес, който организираме ежегодно е голям, защото се стараем да поддържаме високо ниво на експертност на лекторите, както и да сме полезни на колегите с наистина най-новите постижения в областта. Лечението и превенцията на ритъмни нарушения в България е голямо предизвикателство за медицинските специалисти, но с всяка изминала година се убеждавам, че познанията им са на световно ниво.“, каза д-р Васил Трайков.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай