Важно от Асен Меджидиев за медицинския персонал

Критично днес е положението с необходимия брой лекари

Важно от Асен Меджидиев за медицинския персонал | StandartNews.com

Сериозно работим по въпроса с недостига на кадри - лекари и медицински сестри в страната, каза днес при посещението си във Видин служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. По този въпрос работим не само ние в министерството и служебното правителство, но в годините назад - и предишните правителства. Този недостиг на медицински кадри не е само във видинската болница, в България, но в целия Европейски съюз (ЕС), допълни Меджидиев. И в Германия има огромен недостиг, в САЩ, и във Великобритания. В ЕС всеки човек е свободен да работи там, където избере, допълни министърът.

Въпросът е да създаваме по-добри условия на лекарите, стараем се да увеличим възнагражденията. Въпреки че нямаме гласуван бюджет, увеличихме възнагражденията, постарахме се да отпуснем капиталови средства за да може да се закупи апаратура в болниците, където това е нужно, за да подобрим условията на работа, на лечение и обучение, коментира проблема Асен Меджидиев.

При посещението си днес в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев и зам.- министър д-р Александър Златанов се срещнаха с ръководството на здравното заведение и разговаряха за наболелите проблеми в болничната помощ на територията на Видинска област. Министър Меджидиев обяви, че ще разговаря и с ръководството на Регионалната здравна инспекция и Центъра за спешна помощ. Той ще провери и какви са наличностите на медикаменти в аптечната мрежа на Видин и дали има недостиг на определени лекарствени продукти.

За да функционира нормално видинската болница, в нея трябва да работят над 207 медицински лица, каза за БТА д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин. Тя допълни, че в момента в здравното заведение има незаети 30 работни места за лекари, което създава проблеми в работата. Преобладаващият брой кадри са на предпенсионна и пенсионна възраст, като 41 от тях работят на по два трудови договора, а има и медицински кадри, които са и на три договора – два трудови и един граждански, каза още д-р Найденова. Във видинската болница към днешна дата работят 139 медицински сестри, повечето от тях са на пенсионна възраст. 

Критично днес е положението с необходимия брой лекари в акушеро-гинекологичното отделение, от спешен ремонт, за който няма средства, а се събират дарения, се нуждае детското отделение. Подробен анализ на състоянието на кадрите, допълни директорът на болницата, показва че основно медицинският персонал е на възраст над 40 години, като работещите над 50 години са 119 човека от всичко 187. Това поставя на изпитание нормалното функциониране на болницата, каза още Найденова.

В МБАЛ работят само трима специалисти от 20 до 30 години. Най-голям е броят на специалистите по здравни грижи на възраст от 50 до 60 години – 66 души; от 30 до 40 години са 7 души; от 40 до 50 години – 49 души, от 60 до 70 години – 46 души, а 7 специалисти по здравни грижи са над 70-годишна възраст. Статистиката показва, че близо 50 -60 души от персонала ще се пенсионират, което налага вземането на спешни мерки за осигуряването на постъпление на млади кадри, категорична е д-р Найденова.  

За да е нормален процесът на работа във видинската болница и да има осигуреност в цялата Видинска област, са необходими още около 100 медицински сестри, каза още д-р Найденова. Тя е убедена, че без помощ от държавата и кардинални мерки съществуващите проблеми в здравното заведение трудно могат да бъдат решени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай