Успешната бременност започва с генетично здрав ембрион

МЦ "Афродита" предлага най-иновативната технология, за да помогне на семейства да имат деца

Успешната бременност започва с генетично здрав ембрион | StandartNews.com

Д-р Георги Дойчев, директор на инвитро лабораторията в МЦ "Афродита"

Георги Дойчев е клиничен ембриолог от 2005 г., сертифициран е като специалист от Европейската асоциация по репродуктивна медицина и ембриология. От 2011 г. е част от екипа на Медицински Център Афродита и директор на инвитро лабораторията. До днешна дата той продължава да трупва ценен опит в интернационални екипи от специалисти в Швеция, Германия и САЩ. Женен с 4 деца.

През тези години Медицински център "Афродита" става водеща клиника по успеваемост на инвитро процедури в България. МЦ "Афродита" е смятан за еквивалент на качество на здравните услуги и е многократно номиниран и награждаван, както в България, така и в Европа.

 

  • МЦ "Афродита" предлага най-иновативната технология, за да помогне на семейства да имат деца
  • Вече съществува тест, който подобрява шансовете за инвитро

 

Предимплантационният генетичен тест е авангардна технология, способна да открие генетични аномалии в ембриона, преди да бъде взето решение да се върне в жената.

В световен план България е сред страните, в които раждаемостта е относително ниска - тотален коефициент на плодовитост под 2.1. B момента хиляди български семейства искат, а не могат да имат деца. Лечението на стерилитета е един от начините да се преборим със застаряването на нашето население. В България има около 35 инвитро клиники. Една от най-успешните - Медицински център "Афродита" прилага най-иновативния генетичен тест - уникална по рода си технология, който подобрява значително вероятността за раждане на здраво дете.

За ползите от новия генетичен тест потърсихме за интервю директора на инвитро лабораторията на МЦ "Афродита" д-р Георги Дойчев.

 

 

- Д-р Дойчев, по предварителни данни населението на България към края на 2050 г. ще е под 5 000 000 и застаряващо. Един от начините да се преборим с този вид опасност са инвитро процедурите. Какво трябва да знаят семействата, които искат, но не могат да забременеят?

- Инвитро оплождането съществува от много години, като първото успешно заченато инвитро бебе се ражда в далечната 1978 година. Това откритие дава надежда на много двойки, при които единият или двамата партньори страдат от стерилитет.

Инвитро процедурата е вид асистирана репродуктивна технология. Това е метод с помощта, на който се извършва изкуствено оплождане на яйцеклетката. Оплождането се прави извън тялото на жената, в лабораторни условия, след което полученият ембрион се връща в жената (матката).

- Отскоро МЦ "Афродита" предлага на своите пациенти нов генетичен тест. Какво представлява той?

- Да, вече предлагаме нова технология, която подобрява шансовете за раждане на здраво дете. Предлагаме я съвместно с нашите партньори от EUROFINS - световните лидери в сферата на медицинската генетика и смятаме, че ще има огромна полза за семействата, които ще получат медицина на световно ниво.

В основата й стоят някои основни понятия в генетиката. Една зряла яйцеклетка съдържа 23 хромозоми - това са нишковидни структури съставени от протеини и ДНК молекулата. Зрелият сперматозоид притежава също 23 броя хромозоми. Когато яйцеклетката се оплоди, хромозомите й се събират с тези на сперматозоида и общият брой става 46 - получава се генетично здрав ембрион.

Възможно е обаче, в сложния процес на зреене на яйцеклетката и сперматозоида да се получи грешка и да липсва хромозома, или да има такава в повече и тяхното сливане по-късно би довело до получаването на ембрион с различен от 46 броя хромозоми - това са сериозни генетични аномалии като синдром на Даун, Патау и много други, които не позволяват износване и раждане на здраво бебе. Ако такъв ембрион успее да се имплантира, най-вероятно ще доведе жената до спонтанен аборт или раждане на дете с генетична аномалия.

Със специализирани проучвания е установено, че такива грешки се получават при голям брой от ембрионите, като най-често са предизвикани от яйцеклетките на пациенти с възраст над 35 г. или от сперматозоиди на мъже със силно влошено качество на спермограмата. Тогава резултатът от опита най-често е неуспешен. В тези случаи семействата ще трябва да се изправят пред допълнително предизвикателство - нови инвитро опити, а това има висока цена - финансова, емоционална, психологическа и физическа. В тези случаи докторите могат да решат да върнат в матката на жената, повече от един ембрион, но вероятността да се получи многоплодна бременност нараства.

Тук идва важната роля на предимплантационното генетично тестване - високо специализирана технология, която проверява дали ДНК на ембриона е подредена в правилен брой хромозоми.

- Кои са ползите от този тест?

- Ползите от този тест са следните:

  • Значително се повишават шансовете за имплантация на ембриона.
  • Значително се намалява рискът от вродени дефекти, като например Синдром на Даун и всички останали видове генетични мутации.
  • Намалява се времето, необходимо за забременяване, ако е нужен втори инвитро цикъл.
  • Значително се намалява рискът от спонтанен аборт.
  • Значително се намалява цената и рисковете, свързани с многоплодната бременност.

- Как работи този тест, д-р Дойчев?

- Оплодената яйцеклетка (зигота) се разделя на две нови клетки, които се делят на две нови, а те - на още две нови, стават осем и т.н., като до петия ден от развитието се получава ембрион със 128 клетки от две разновидности. Едната от тях ще даде началото на плода, а другата на плацентата. Ембриологът с помощта на високотехнологично оборудване взема няколко клетки от тези, които ще образуват плацентата и ги изпраща в генетичната лаборатория за анализ, като през това време ембрионът се съхранява в криобанката на ембриологичната лаборатория.

В генетичната лаборатория се правят две неща:

  1. ДНК на взетите клетки се умножава, за да се получат многобройни нейни копия, достатъчни за анализ.
  2. Преброяват се хромозомите във всяка клетка взета от ембриона.

Получените от анализа резултати се предоставят на ембриолога и лекаря, които заедно с пациентите обсъждат резултатите и се взема решение за по-нататъшно действие.

- С прости думи, какво значи всичко това за едно семейство, което иска да има деца?

- Многократно се увеличават шансовете за започване на нормална бременност с нисък риск за усложнения. Семейства, които имат няколко неуспешни инвитро опита, имат наистина шанс да разберат причината за неуспеха и нейното решение. Освен това останалите генетично здрави ембриони могат да бъдат съхранени за бъдещо ползване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай