Този бич Мигрената! Какво знаем за него

Най-разпространеният вид главоболие често започва още в пубертета

Този бич Мигрената! Какво знаем за него | StandartNews.com
  • Проявява се два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете
  • Най-разпространеният вид главоболие често започва още в пубертета

 

Мигрената е често срещано състояние, което засяга около 148 млн. души по света. Според Световната здравна организация /СЗО/ тя се проявява приблизително два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Провокира  се от активирането на механизъм дълбоко в мозъка, който води до освобождаване на причиняващи болка възпалителни вещества около нервите и кръвоносните съдове на главата. Първичният й симптом е умерено до силно главоболие, което с времето се появява все по-често и прераства в мигренозни пристъпи. Те се характеризират с пулсираща болка, която обикновено е едностранна. Този вид главоболие често е придружен от гадене и повръщане, предизвикани от непоносимия дискомфорт. В допълнение, почти всеки, страдащ от мигрена, има повишена чувствителност към светлина и звуци.

Опасна ли е?

Мигрената определено не се счита за животозастрашаващо състояние, но може да се превърне в хронична, което силно да повлияе върху качеството на живот на страдащия, особено ако не се лекува адекватно. Много хора с мигрена съобщават за намалена работоспособност и прекъсване на социални и развлекателни занимания.

Освен това мигрената има различни клинични форми. Така наречената хемиплегична мигрена се унаследява и е свързана с неврологични симптоми потенциално, отключващи риск от инсулт. Хемиплегичната мигрена причинява значителна слабост, както и може да доведе до парализа на едната страна на тялото. В повечето случаи парализата преминава в рамките на часове или дни. Рядко продължава със седмици. Въпреки това, в някои много редки случаи хемиплегичната мигрена може да причини трайна парализа. Други усложнения вследствие на мигрената могат да бъдат хронифициране на състоянието, мигренен инфаркт, както и мигренно-тригерирани епилептични пристъпи.  

Какво е мигренозна аура?

Мигрената е много повече от обикновено главоболие. Всъщност то е само един от симптомите й. Тя се дефинира клинично като специфичен тип главоболие, което е по-интензивно и е придружено от комбинация от следните симптоми:

Умерена до силна пареща или пулсираща болка, която се усеща сякаш обхваща цялата глава или се измества от едната страна на главата към другата;

Повишена чувствителност към звуци, миризми или светлина;

Проблеми със зрението, включително замъгляване;

Стомашни проблеми, които могат да включват загуба на апетит, гадене, повръщане, неспокоен стомах.

Някои хора с мигрена също така могат да изпитат така наречената мигренозна аура - неврологичен симптом, който непосредствено предхожда главоболието. Може да се състои от зрителни смущения или други сензорни смущения като изтръпване, постепенно разпространяващо се по лицето или надолу по ръката. Тези предупредителни знаци дават възможност за започване на лечение много рано в хода на мигренозния епизод.

Виновен ли е кофеинът?

Кофеинът не причинява мигрена, но може да бъде отключващ фактор при някои хора. Той повлиява дейността на естествено срещащото се в мозъка вещество аденозин, което е в тясна връзка с мигрената, тъй като по време на мигренозна атака се наблюдава повишаване на нивата му. Аденозинът има множество ефекти и действа, като се прикрепя към специфични рецепторни молекули на повърхността на някои мозъчни клетки. Кофеинът, от своя страна, може да блокира действието на тези рецептори и по този начин да потисне ефектите на аденозина. Все още не е известен механизмът, по който това води до противодействие на мигрената и контрол на мигренозната болка, но в известна степен обяснява защо някои хора споделят, че приемът на кофеин в началото на мигренозния пристъп намалява интензивността му. Въпреки това прекомерната употреба на кофеин не се препоръчва поради негативното му влияние върху нервната система.

Хранителните добавки лекуват ли?

Според специалистите хранителните добавки могат да помогнат мигренозното главоболие да бъде отслабено или да забавят отключването му, но няма да го излекуват. Някои препарати, съдържащи магнезий, витамин D и витамин B2, са в състояние да повлияят положително на мигренозните пристъпи и придружаващите ги други клинични симптоми. Те обаче не отстраняват първоизточника, предизвикал това състояние. Най-важното нещо, което всеки може да направи, за да контролира мигрената, е да промени начина си на живот. Най-малко 8 часа сън, пиенето на поне 8 чаши вода на ден, здравословно хранене и по-малко стрес ще намалят риска от развитие на мигрена, дори когато сте предразположени към нея.

Нужни ли са изследвания?

Мигрената е клинична диагноза и не винаги се нуждае от образна диагностика, за да бъде потвърдена. Образните изследвания са необходими само ако симптомите не са достатъчно ясни или има други неврологични такива. Това е моментът, в който образната диагностика би била оправдана, за да се изключи патология. Няма специфичен тест за диагностицирането на мигрената. За да се постави точна диагноза, следва да се идентифицира модел на повтарящи се главоболия заедно със свързаните симптоми, продължаващи поне 3 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай