Строги мерки в Шейново след размяната на бебета

Още в петък шефът на болницата е наложил дисциплинарни наказания на трима служители

Строги мерки в Шейново след размяната на бебета | StandartNews.com

Двойна проверка се прилага вече при изписването на бебета в столичната болница "Шейново". Това заяви изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев тази сутрин на брифинг пред медиите по повод случая с разменените деца.

"Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения - че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител - най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка", обясни той.

Още в петък Велев е наложил дисциплинарни наказания на трима служители, като старшата акушерка в болницата е отстранена от длъжност.

"Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, много от нещата съвпаднаха с нашата вътрешна проверка - да установим как е станала самата размяна на бебетата, кои хора евентуално са имали пропуск или вина", каза докторът.

Още преди заключенията на агенция "Медицински надзор" са преразгледани всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, обясни още д-р Велев.

"Започнахме да преработваме тези стандарти не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуски и грешки", посочи той.

Вчера изпълнителният директор на Агенция "Медицински надзор" проф. д-р Росен Коларов съобщи, че неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което е довело до размяната на бебетата в "Шейново". При проверката на агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания.

Оказа се, че наказанията ще бъдат административни - за началничката на неонатологичното отделение, главната сестра и старшата сестра в болницата. Това обаче едва ли ще са единствените наказания. Данните ще бъдат предадени на прокуратурата, която също води разследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай