Синдикати искат 1950 лв. начална заплата на лекар

В колективния трудов договор да залегне между 40% и 60% ръст на стартовите заплати

Синдикати искат 1950 лв. начална заплата на лекар | StandartNews.com

Секторни синдикати у нас настояват за трайно увеличаване на лекарските заплати, като началното възнаграждение на лекар без специалност да бъде 1950 лева.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинската федерация „Подкрепа“ внесоха в Министерството на здравеопазването проект на Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Синдикалистите предлагат в колективния трудов договор да залегне между 40% и 60% ръст на стартовите заплати.

Предложението е началната основна месечна заплата за лекар без специалност да не бъде по-малко от 1950 лв., 1300 лв. за медицинските специалисти по здравни грижи, а именно медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници, и 900 лв. за болногледачи.

Синдикалистите приветстват отпускането на хиляда лева за работещите на първа линия, но отбелязват, че липсва ясна дефиниция за понятието първа линия.

Подчертават, че това е решение за една година, затова смятат, че най-справедливо е ръстът на възнагражденията да стане именно чрез договаряне на нови минимални заплати по категории и персонал в колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай