Ще има ли лекари в училищата?

Медсестрите заминаха да берат ягоди в Англия

Ще има ли лекари в училищата? | StandartNews.com

Дни преди началото на новата учебна година 435 435 училища в страната остават без лекари. Детските градини без лекарски персонал у нас пък са над 350.

В някои училища, с помощта на общините, ще се осигурят посещения на медицински специалисти в рамките на два или три дни от седмицата, като с лекарите или сестрите бъде сключен договор. "Проблем с медицинския персонал за децата и учениците има, при това голям", призна и министър Красимир Вълчев. "В детските градини е по-голям. В много училища, за съжаление, нямаме такива специалисти", коментира той.

Недостигът на такива кадри е по-скоро в определени региони. В градове като Ямбол например текучество и липса на медицински персонал няма. В по-малките населени места в региона обаче медсестрите заминали за Англия да берат ягоди. Останалите на работа сестри са над 70 години и са в рисковата група за коронавируса. В Русенско засега всички учебни заведения и детски градини имат медицински сестри, но почти всяка от тях работи и на втора работа, която най-често се оказва в Спешното. А там, по думите на кмета, рискът от заразяване с COVID-19 се увеличава. "Ще заложим изискване, че всички специалисти на щат, ако желаят да сключат втори договор, трябва да ни съобщят", казва Енчо Енчев, зам.-кмет на община Русе.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай