Сезонният алергичен ринит идва с конюнктивит

Близо 400 млн. са засегнати годишно от алергичен ринит 

Сезонният алергичен ринит идва с конюнктивит | StandartNews.com
  • Близо 400 млн.  са засегнати годишно от алергичен ринит 

  • Отлагането на прегледа води до увеличаване на алергените и полисензибилизация

 

Д-р Шасине Вели - Алерголог, Токсиколог

Д-р Шасине Вели е специалист алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни интереси в сферата на диагностиката и лечението на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско дружество по алергология и Българско дружество по токсикология. 

 

През последните две десетилетия се отчита рязко нарастване честотата на алергичните заболявания. От алергичен ринит страда 1/4 от населението на света, а 1/3  до 1/2 от тях боледуват от сезонен алергичен ринит. 

Сезoнният алергичен ринит се предизвиква от полените на дървета, треви или плевели. В зависимост от това къде живеете и конкретните метеорологични условия, сезонните алергии могат да започнат още през февруари и да продължат до първите по-студени дни. 

В България от средата на февруари започва цъфтежът на видовете от сем. Брезови, а до средата на октомври продължава цъфтежът на Амброзията. Следователно този период обхваща времето за проява на поленова алергия, който е пряко свързан с цъфтежът на съответното растение. 

Основните симптоми на сезонният алергичен ринит са: 

  • кихане – често многократно, сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал, водниста секреция,  запушване на носа, нарушено обоняние, като 
  • конюнктивитът – често съпровожда сезонният алергичен ринит

Тези оплаквания са придобили достатъчна популярност, но сред по-малко известните оплаквания е оралният алергичен синдром. При този синдром пациентите със сезонен алергичен ринит реагират със същите оплаквания и при консумация на някои сурови плодове и зеленчуци. Съществува голямо сходство между алергените в полените и тези на някои плодове и зеленчуци. Това важи в особена степен за хората, алергични към полените на брезата. 

Диагнозата на сезонният алергичен ринит се поставя от направените алергологични тестове и по съотвестващи клиничнични оплаквания. В допълнение и при нужда се използват и съвременни тестове за откриване на конкретния алерген. Често заради сезонният си характер на оплакванията, посещенията в алергологичният кабинет закъсняват с години, което води до 

увеличаване на алергиите към повече от един алерген и се стига до т.нар. полисензибилизация

Освен за поставяне на диагнозата, а също и за проследяване на състоянието по време на провеждано лечение на пациентите се препоръчва да отбелязват оплакванията си в специален поленов календар.

Лечението започва след диагностицирането и включва общи мерки, симптоматични средства и специфична терапия. Първият съвет който получават пациентите е да се  избягва контакта с алергена. При сезонния алергичен ринит това включва:

  •  да се следят седмичните и месечните прогнози за поленовата концентрация в населеното място
  •  да не  излизат навън и да се държат затворени прозорците по време на високата поленова концентрация, най-вече сутрин. Съветът се отнася и при шофиране 
  •  по време на поленовия сезон е препоръчително носенето на защитни очила. При силна чувствителност – се препоръчва носенето на маски 
  •  след като се приберат у дома е добре да си вземат душ веднага, ако не е възможно задължително да измият лицето, ръцете, да промият носа със спрей морска вода.

Само след консултация с лекар, в описани срокове и дозировки се прилагат симптоматични средства от различни групи- антихистамини, кортикостероиди, деконгестанти, левкотриенови антагонисти и др. Алергенната имунотерапия (АИТ) е единственото налично в момента етиологично лечение на сезонният алергичен ринит. АИТ може да се прилага заедно с всички останали форми на лечение за пълното овладяване на симптомите на болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай