Предсърдното мъждене води до мозъчен инсулт

Предсърдното мъждене води до мозъчен инсулт | StandartNews.com

Имат го 30% от пациентите над 75 г.

Дамите са по-предразположени към заболяването

Имате ли сърцебиене, прескачания, лесна умора, задух, слабост, безсилие до колабиране, получавате ли болка в гърдите? Това са оплакванията за предсърдно мъждене - най-честата сърдечна аритмия. Често оплакванията могат да бъдат доста атипични, не много силно изразени. Трябва да обърнете внимание, защото рисковете от предсърдното мъждене са, че то създава условие за образуване на тромби в лявата част на сърцето, в лявото предсърдие и тези тромби могат да предизвикат мозъчен инсулт или могат да доведат до съдова деменция. 500 души ще бъдат прегледани безплатно за риск от предсърдно мъждене в рамките на кампанията, която е част от проекта "Университет за пациенти" на Националната пациентска организация.

Проблемът засяга 5% от хората на 70 години и представлява сериозен риск за болните със сърдечно-съдови проблеми, обясни проф. д-р Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти. Всеки може да бъде засегнат от предсърдно мъждене, независимо от възрастта си. Вероятността обаче расте с напредването на годините. След 40-ата година рискът е 1 към 4. Той е два пъти по-висок от опасността за развитие на рак на гърдата - 1 към 8. Освен възрастта, има и други фактори, които значително повишават риска от предсърдно мъждене. Това са

високо кръвно налягане, диабет

дефекти на клапния апарат на сърцето или проблеми с щитовидната жлеза, емоционален и физически стрес, диета и начин на живот, сърдечно-съдово или белодробно заболяване.

Счита се, че жените са по-предразположени към развитие на предсърдно мъждене.

Заболяването много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано. При част от пациентите симптомите не са ясно изразени или пък се наблюдават краткосрочни епизоди на предсърдно мъждене без ясни оплаквания. По тази причина при много от пациентите състоянието се диагностицира за първи път едва по време на инсулт. Според председателя на Дружество на кардиолозите в България доц. д-р Васил Велчев с възрастта вероятността за развитие на заболяването нараства, като 30% от пациентите над 75-годишна възраст са с предсърдно мъждене.

Като основен проблем беше изтъкнато образуването на емболи, рисков фактор за емболичен и исхемичен инсулт. Близо половината от емболичните инсулти се дължат на емболи от сърдечния поток.

Проф. Гудев акцентира върху необходимостта от контрол на заболяването и колаборацията на различните медицински специалисти за осигуряването на комплексен подход в лечението на пациентите. Доброто обучение и координираните им усилия могат да доведат до намаляване на инсултите, което все още е предизвикателство не само пред лекарите, но и пред цялото общество. Проф. Гудев също подчерта, че

новите антикоагулантни терапии снижават риска

от инсулт с 2/3, но навременната разпознаваемост на заболяването, контролът на рисковите фактори и индивидуалният подход са ключови за успеха на лечението.

Д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация представи Факултет "Предсърдно мъждене" към дългосрочния проект "Университет за пациенти". В рамките на факултета за пациентите са разработени обучителни материали.
На uni.npo.bg вече е активна секцията на Факултет "Предсърдно мъждене" с подробна полезна информация за пациента. В рамките на активностите на Факултета са привлечени и близо 400 общопрактикуващи лекари от цялата страна, които ще провеждат специализирана анкета на своите пациенти и тези, които са в изразен риск ще бъдат насочвани за консултация и преглед към кардиолог. Така близо 1500 души ще имат възможност да се прегледат при специалист.

Засяга 6 млн. души в Европа

Предсърдното мъждене е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови, тоест инсулт. То е свързано също с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност. Дължи се на нарушения в елекричната стимулация на предсърдията. При смущенията на механизма на възникване и предаване на възбудните импулси настъпват промени в сърдечната честота и съответно в пулса. Те изменят нормалния сърдечен ритъм и се означават като аритмии. Промените предизвикват голям брой некоординирани съкращения на отделните части от предсърдията и водят до невъзможност за съкращаване на цялото предсърдие, което се означава като предсърдно "трептене" или "мъждене".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай