Правят национална кардиологична болница в Пловдив

Идеята е на прочутия хирург проф. Александър Чирков

Правят национална кардиологична болница в Пловдив | StandartNews.com

Национална кардиологична болница с център за обучение на лекари, която да обгрижва пациенти от цяла Южна България да бъде построена в Пловдив. Тази идея огласи днес прочутият кардиолог проф. Александър Чирков на среща с кмета Здравко Димитров, който обясни, че хирургът е поканен като консултант в общинската болница "Св. Мина", предаде "Марица".

Първоначалната идея за кардиологичния център предвиждала той да бъде във Варна, но според проф. Чирков Пловдив е най-подходящото място.

"Такъв център е крайно необходим, за да могат лекари, медицински сестри и дори санитарки да се обучават.  Недостигът на подобни специализирани кардиологични центрове е голям проблем за българското здравеопазване", коментира светилото. Проф. Чирков подчерта, че най-важното в медицината е да се постави правилна диагноза. И се възмути, че е ставал свидетел как много лекари бързат да оперират пациента, вместо да го лекуват. Кардиологът, който сега е на 82 години, е получил принципно одобрение от Европейската комисия за разкриване на подобен кардиологичен център в България. Вече има и спонсори, които желаят да финансират начинанието. Болницата с център за обучение ще струва около 50 млн. евро, обясни проф. Чирков.

Кметът Здравко Димитров приветства идеята и увери, че тя ще бъде обсъдена на национално ниво. "Пловдив има достатъчно възможности за разкриване на такъв център, но не и в Белодробна болница "Кудоглу", чиято сграда категорично ще бъде запазена", обясни Димитров. Според него един от вариантите е бъдещият кардиологичен център, за който са нужни 12 декара, е той да се построи в двора на Белодробната болница, разполагащ с близо 40 дка. 

Професор Чирков вече започна да дава консултации на пациенти в Пловдив, но иначе желаещите ще бъдат записвани за всяка първа седмица от месеца, обясни управителят на "Св. Мина" проф. Петър Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай