Събота,

Правят национална кардиологична болница в Пловдив

От: Рачо Рачев, сн. Марица -
165
Правят национална кардиологична болница в Пловдив
A
A
A

Национална кардиологична болница с център за обучение на лекари, която да обгрижва пациенти от цяла Южна България да бъде построена в Пловдив. Тази идея огласи днес прочутият кардиолог проф. Александър Чирков на среща с кмета Здравко Димитров, който обясни, че хирургът е поканен като консултант в общинската болница "Св. Мина", предаде "Марица".

Първоначалната идея за кардиологичния център предвиждала той да бъде във Варна, но според проф. Чирков Пловдив е най-подходящото място.

"Такъв център е крайно необходим, за да могат лекари, медицински сестри и дори санитарки да се обучават.  Недостигът на подобни специализирани кардиологични центрове е голям проблем за българското здравеопазване", коментира светилото. Проф. Чирков подчерта, че най-важното в медицината е да се постави правилна диагноза. И се възмути, че е ставал свидетел как много лекари бързат да оперират пациента, вместо да го лекуват. Кардиологът, който сега е на 82 години, е получил принципно одобрение от Европейската комисия за разкриване на подобен кардиологичен център в България. Вече има и спонсори, които желаят да финансират начинанието. Болницата с център за обучение ще струва около 50 млн. евро, обясни проф. Чирков.

Кметът Здравко Димитров приветства идеята и увери, че тя ще бъде обсъдена на национално ниво. "Пловдив има достатъчно възможности за разкриване на такъв център, но не и в Белодробна болница "Кудоглу", чиято сграда категорично ще бъде запазена", обясни Димитров. Според него един от вариантите е бъдещият кардиологичен център, за който са нужни 12 декара, е той да се построи в двора на Белодробната болница, разполагащ с близо 40 дка. 

Професор Чирков вече започна да дава консултации на пациенти в Пловдив, но иначе желаещите ще бъдат записвани за всяка първа седмица от месеца, обясни управителят на "Св. Мина" проф. Петър Петров.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички