Ползите от агнешкото. Защо лекарят го препоръчва на пациентите

То е отличен източник на висококачествен, лесно усвоим и пълноценен протеин

Ползите от агнешкото. Защо лекарят го препоръчва на пациентите | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения. Всяка седмица д-р Найчов отговаря на  въпросите на читателите на "Стандарт".  Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • Богато е на омега-3 мастни киселини, добър източник на желязо и витамин В12
  • То е отличен източник на висококачествен, лесно усвоим и пълноценен протеин

 

Датата на православния Великден се изчислява в зависимост от това кога се пада първото пролетно пълнолуние и еврейската Пасха. В първия неделен ден, след като минат и двете, отбелязваме Възкресение Христово - най-важното за християнската религия събитие. Тази година се падна сравнително рано, така че българският народ ще има две седмици да си отдъхне преди началото на май, когато идва следващата вълна от пролетни празнични дни - Денят на труда и Гергьовден. С две думи, намираме се в сезона на зелената салата и агнешкото.

Започвам с уговорката, че преяждането и препиването по принцип не е полезно, независимо дали го правим с нездравословни храни или със здравословни. И друг път съм изтъквал, че няма отровни вещества, а

  • има по-скоро отровни дози

Но ми се иска се спра все пак върху някои здравословни ефекти на агнешкото месо, така любимо за много българи, особено в тези дни.

Няма смисъл да изтъквам, че агнешкото месо е отличен източник на висококачествен, лесно усвоим и пълноценен протеин. Всяко крехко месо е такова.

Много по-интересна е мазнината. В агнешкото тя е по-малко отколкото в значително по-мазното овнешкото. Като цяло битува мнението, че една от най-нездравословните мазнини, които човек консумира е именно овнешката лой. Дали това е така и доколко то е вярно?

От една страна, като всяка животинска мазнина, лойта е богата на холестерол. Не бих казал, че положението е по-зле отколкото при да речем, свинската мас, но не е и по-добре. Друга неприятна особеност на овнешката лой е високото съдържание на наситени мастни киселини в нея. Какво представлява това? Всяка молекула мазнина е съставена от три молекули мастна киселина и една молекула глицерол, свързани по специфичен начин. Мастните киселини имат дълга въглеводородна верига, по протежението на която въглеродните атоми са свързани помежду си с прости, единични връзки, като понякога на специфични места има двойни връзки, които

  • изкривяват тези вериги

и придават на молекулата различни особени свойства. Когато има двойна връзка, мастната киселина се нарича ненаситена.

Тези двойни връзки са в общия случай желана особеност, тъй като човешкият организъм не умее да синтезира такива вериги, а веществата, които се получават при преработването им са много важни за правилното функциониране на нашите органи и системи. Сигурен съм, че всички сте чували за омега-3 и омега-6. Това са мастни киселини, при които двойната връзка се намира на третия и съответно на шестия въглероден атом, броено от края на веригата. Смята се, че сравнително малкото ненаситени мастни киселини в агнешкото са именно омега-3, което е хубаво, но тук има една голяма уговорка. Съдържанието на тези вещества в мазнината на тревопасните животни е много силно зависимо от това какво са яли самите животни. Омега-3 мастни киселини се намират в по-големи количества само при пасищно отглеждани агнета.

Колкото повече вериги с двойни връзки има в една мазнина, толкова тя е по-течна, но и по-нетрайна. В случая с овнешката лой, както вече казахме, има сравнително малко. Сигурно сте забелязали как изглежда лойта, когато изстине - тя е твърда почти колкото калъп сапун. Единственото положително в цялата работа е, че в нея е относително безопасно да се пържи. Двойните връзки в другите видове мазнини се разграждат в следствие на термичната обработка. При това се образуват някои вредни и направо да си го кажем - канцерогенни продукти. Това е причината повечето

лекари да не препоръчват пържените храни

  • на своите пациенти.

Друга интересна особеност на овнешката мазнина е наличието на т.нар. трансмастни киселини. Повечето хора, които се интересуват от здравословен начин на живот, са чували по нещо за трансмастните киселини и като цяло славата им не е добра. Съдържат се доста в изкуствените мазнини от типа на маргарините и се смятат за особено вредни по отношение на атеросклерозата, тъй като не се усвояват и лесно се отлагат заедно с холестерола по стените на съдовете.

За тях се знае, че обикновено са плод на изкуствена реакция и не са типични за живата природа, но когато това се коментира рядко си спомняме за бактериите, при които често се срещат някои нетипични за растенията и животните вещества. Подобен е случаят и с трансмастните киселини. Те се произвеждат от богатата бактериална флора в търбуха на преживните животни и поради това се намират в известно количество в тъканите им.

Съществуват доказателства, че точно тези трансмастни киселини не само, че не са вредни, но дори имат някои полезни ефекти върху здравето, но засега сведенията по този въпрос са противоречиви и недостатъчни.

Друг много важен продукт на бактериалната флора, е витамин В12. Сравнително високото му съдържание в месото на преживните животни го прави богат източник на този витамин. И като добавим също така голямото количество желязо, това превръща агнешкото месо

  • особено подходящо за хора с анемия

От останалите важни за здравето вещества, съдържащи се в агнешкото, струва си да се отбележат елементите селен, цинк и фосфор.

От изписаното дотук се вижда, че основна причина за притеснения, свързани с агнешкото, е съставът на мазнините. За щастие, младото агнешко не е чак толкова мазно, което значително намалява количеството потенциално приета мазнина. Освен това, повечето българи го ядат не повече от няколко пъти годишно. Мисля, че дори най-вредната и опасна храна не би била проблем, ако се поема в такова количество.

Така че, можете да си похапнете агнешко без угризения, че това би навредило на здравето ви. Една от особеностите, които възпира много хора от този вид месо, е характерната му миризма. Действително, макар месото от възрастно животно да мирише значително по-силно, за тези, които не понасят това, миризмата е осезаема и при агнешкото. Без да се впускам в кулинарни съвети, някои подправки като сминдуха биха могли успешно да заличат този недостатък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай