Пловдив прави своя лаборатория за коронавирус

Тя ще бъде в инфекциозната клиника на УМБАЛ Св. Георги

Пловдив прави своя лаборатория за коронавирус | StandartNews.com

В Пловдив до две седмици вероятно ще има специализирана лаборатория за изследване на коронавируса. Тя ще се намира на територията на УМБАЛ „Св. Георги“, стана ясно след днешното изявление на Областния кризисен щаб.

Още днес ще бъдат изпратени запитвания до Министерството на здравеопазването какво е нужно за разкриването на лабораторията, каза областният управител Дани Каназирева.

Директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов обясни, че най-вероятно лабораторията ще бъде позиционирана на територията на Инфекциозна клиника, където е по-лесно да бъде обслужвана и организирана по най-добрия начин.

„Ще поискаме от МЗ да се разкрият допълнителни легла в болницата и да се снабдяваме бързо с необходимото оборудване, без да минаваме през обществени поръчки“, обясни проф. Джамбазов. 

По думите му са нужни най-малко 2 седмици при оптимални мерки, за да се обучи персоналът на новата лаборатория в Стара Загора и да се осигури необходимата техника.

Ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заяви, че вече има лекари доброволци, които искат да работят в новата лаборатория след разкриването й. Тя ще работи с PSR тестове, които използват и останалите лаборатории. 

„Смятаме, че бързите тестове не са надеждни. Какъвто и да е резултатът от тях, той задължително трябва да се потвърди или отхвърли от Националната референтна лаборатория“, посочи вирусологът доц. Мария Атанасова.

Областният управител Дани Каназирева призова всички лечебни заведения, които работят с бързи тестове, да не оповестяват никакви резултати – нито положителни, нито отрицателни. „Само Националният кризисен щаб съобщава резултати, и то след като пробите са били изследвани от Националната референтна лаборатория“, подчерта Каназирева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай