Пълен батак с PCR тестовете у нас

Лекарите чакат критериите, по които да се прилагат

Пълен батак с PCR тестовете у нас | StandartNews.com

Във връзка с широкия отзвук, очакването от институциите, ОПЛ да предложи критерии, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2, лекарите коментираха:

"Критериите" са част от комплекс от решения и дейности, за които трябва да вземат решение и да бъдат извършени от властите (като обединяващо всички институции, имащи касателство, понятие).

Според ОПЛ властите трябва да решат каква е преследваната цел: да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.)

Ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити е недопустимо", допълват те.

"Какви тестове ще бъдат използвани: единствено и само PCR или и/или антигенните тестове, за които напоследък споменават, чиито резултати се получават в рамките на до 30 минути и са значително по-евтини.

Комбинирани тестове (Грип А, Б и SARS-CoV-2) или само за коронавирус. Кой ще заплаща тестовете: "държавата" или хората", коментират личните лекари.

"Ако се покриват от държавата, считаме, че това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК (може би с изключение на малка част), тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е извънредна и трудно предвидима.

"Кой ще назначава тези изследвания и по какъв начин.

Това трябва да могат всички лекари, с които е установил контакт съответният пациент и задължително трябва да става по електронен път, независимо дали контактът е осъществен по телефон или друг дистанционен начин или е присъствен" допълват от ОПЛ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай