Нигяр Джафер: Управителите на НЗОК се бунтуват

98% от казаното от д-р Дечев ние бихме подкрепили, казва депутатката от ДПС

Нигяр Джафер: Управителите на НЗОК се бунтуват | StandartNews.com

"Свидетели сме на бунт на управителите на Здравната каса напоследък", заяви пред БНР д-р Нигяр Джафер - депутат от ДПС и заместник-председател на Народното събрание.

Според нея Министерството на здравеопазването е влязло в кръгова отбрана след изявлението на управителя на Здравната каса Дечо Дечев. Тя уточни, че д-р Дечев е предложен и избран от управляващото мнозинство. По думите ѝ той е отишъл на този пост с намерение да промени нещата в посока на прозрачно харчене на публичните средства, повече контрол и ефективно управление на обществените средства.

"98% от казаното от д-р Дечев ние бихме подкрепили и сме съгласни с това, което той казва", добави д-р Джафер и уточни: "Имаме и несъгласия. Ние сме за равнопоставеност на субектите, независимо от тяхната собственост".

Във връзка с изявлението на Дечо Дечев за разлика в цените в различните болници Нигяр Джафер заяви: "Ако ме питате дали тези цени са законни и това, което се случва, е законно - да! ... При търговете, които се провеждат от държавните и общински болници, може да се постигне по-ниска цена, защото е нормално при един търг да има конкуренция и да се постигат такива ниски показатели. Да, законно е частните структури да купуват медикамента на по-висока цена. Друг е въпросът дали е справедливо и дали е ефективно харчене на публични ресурси, защото тези средства се покриват от НЗОК. Ето това визира д-р Дечев".

Нигяр Джафер коментира, че и предходният управител на НЗОК – проф. Камен Плочев си тръгна след изявления за нередности в Касата.

Тя обобщи и политическата тема със смяната на министъра на екологията и заяви, че до края на деня от ДПС ще вземат решение дали да подкрепи предложението на коалиционния съвет на управляващите Емил Димитров да застане на поста на Нено Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай