Неприятен симптом от ковид, който ни мъчи с месеци, вече се лекува

В малко проучване екипът установи, че много пациенти са се подобрили след леко инвазивната процедура

Неприятен симптом от ковид, който ни мъчи с месеци, вече се лекува | StandartNews.com

Екип от изследователи откри ефективно лечение за един от най-често срещаните и досадни симптоми на Covid-19 - хроничната загуба на обоняние.

В малко проучване екипът установи, че много пациенти са се подобрили след леко инвазивната процедура, която обикновено се използва за лечение на хронична болка и проблеми с кръвообращението, пише Gizmodo.

Загубата на обоняние и вкус отдавна е призната за често срещан симптом на Covid-19. Според наличните данни между 30% и 80% от пациентите с коронавирус изпитват промени в обонянието си. Те включват аносмия (частична или пълна загуба на обоняние), паросмия (изкривяване на обонянието, като например неприятната миризма на някога приятни неща) и фантосмия (мирис на неща, които не съществуват).

Тези симптоми на коронавирус в повечето случаи изчезват сами след няколко седмици. Но значителен процент от пациентите изпитват проблеми с обонянието си в продължение на няколко месеца или дори повече.

Екипът се опита да лекува симптома със звездовиден ганглионен блок (SGB), процедура, при която локален анестетик се инжектира в сноп от нерви, разположени във врата.

Горният сноп от нерви е част от симпатиковата нервна система, която е част от автономната нервна система. Симпатиковите нерви регулират нашата реакция на борба или бягство при стресови ситуации. Звездовидният ганглий е отговорен за изпращането на много симпатични нервни сигнали към главата, шията и ръцете.

Стелатните ганглийни блокове обикновено се използват за лечение на симптоми, причинени от нервни заболявания като херпес зостер, фантомна болка в крайниците или някои видове мигрена.

Изследователите предполагат, че тази група нерви може да играе роля в обонянието, свързано с коронавируса.

В проучването са участвали общо 54 пациенти, които са били диагностицирани с постковид паросмия. Пациентите първоначално са били подложени на стелатен ганглионен блок от едната страна на шията. Инжекцията включваше и малка доза стероиди, за която изследователите смятат, че може да помогне за облекчаване на всяко възпаление на нервите, причинено от коронавируса.

Авторите са успели да проследят 37 пациенти, подложени на тази процедура. От тях 22 пациенти (59%) съобщават за подобрение на обонянието си една седмица след инжектирането, а 18 пациенти съобщават за продължаващ напредък след месец. 26 пациенти също се върнаха за втора инжекция от другата страна на шията шест седмици по-късно и повечето от тези, които се подобриха след първата доза, продължиха да се подобряват и след втората.

Като цяло, средното подобрение на симптомите сред повлиялите се от лечението през тримесечния период на проучване е 49%, въпреки че изглежда, че някои хора изпитват пълно възстановяване.

"Първият пациент имаше изключително положителен резултат почти веднага, с продължително подобрение, докато симптомите изчезнат след четири седмици. Бяхме изненадани от някои от резултатите, включително почти 100% разрешаване на фантосмията при някои пациенти по време на проучването", каза водещият автор Адам Zoga, професор по мускулно-скелетна радиология в Jefferson Health във Филаделфия, Пенсилвания.

Превод: GlasNews

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай