Научете повече за кетозата

Това е състояние на метаболизма, при което тялото разчита на мазнините като източник на енергия

Научете повече за кетозата | StandartNews.com
  • Кетозата е естествено метаболитно състояние.
  • При състояние на кетоза тялото произвежда кето-тела от мазнините и ги ползва за енергия вместо за въглехидрати.

 

Кетоза

Това е състояние на метаболизма, при което тялото разчита на мазнините като източник на енергия.

Човешкото тяло е изключително приспособима машина, от биологично погледната точка. То се наглася към всевъзможни условия. При високо въглехидратния начин на хранене, главния източник на енергия е глюкозата. Когато тя е в наличност, тялото се насочва първо към нея, тъй като тя се метаболизира най-бързо.

Кетонните тела са водоразтворими молекули, произвеждани в черния дроб от мастни киселини. Те покриват част от нуждите на мозъка и други органи за глюкоза.

Ако човек спазва хранителен режим, който ограничава въглехидратите, метаболизма му ще се насочи към кетоните. Това състояние се нарича кетоза.

Дали кетозата е за нас, е много относително. Има изключително много съществуваща информация и безброй книги за кетозата , които дават достатъчно богат отговор на нашия въпрос.

Ползи от кетозата

Хората които спортуват активно ( бодибилдъри, фитнес ентусиастите и др.) зползват кетозата с една главна цел, а именно да горят подкожни мазнини. Когато тялото използва мазнините, като основен източник на енергия, е много по-вероятно да се насочи към телесните мазнини в добавка към мазнините, приети чрез храна.

Кетозата подтиска апетита и поддържа кръвната захар стабилна. Кетогенната диета е изключително богата на полезни мазнини и микронутриенти, като витамини, минерали и антиоксиданти.

Кетозата има широко приложение и при редица заболявания. Иследвания показват, че при затлъстели индивиди с инсулинова резистентност, кето диетата помага да се подобри чувствителността към инсулин и да се възстанови нормалната обмяна на веществата.

Хората, които са в кетозно състояние се наблюдава подобрение на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола. Кето диетата е ефикасен начин за лечение на много неврологични заболявания и състояния на мигрени, епилепсии, Алцхаймер, Паркинсон и други. Отговора може би е някъде в смяната на от глюкоза към кетонни тела. Кето диетата е подходяща за хора със здравословни проблеми.

Как се влиза в кетоза?

Добрите новини са, че кетозата не е толкова трудно да бъде спазвана. Просто трябва по-голямата част от калориите да се набавят от полезни мазнини, като се ограничат белтъците и изцяло се изключат нишестените въглехидрати.

Важно е да се контролира приема на белтъчини. Когато се набавя повече от необходимото количество протеин, излишъка се превръща в глюкоза от черния дроб и тялото няма да произвежда кетони. А идеята е тялото да няма друга алтернатива освен кетони за гориво.

Кетоза и негативни ефекти

Има няколко потенциални нежелани реакции, които могат да се получат при влизане в кетоза. Предимно това са главоболие, умора, запек и лош дъх. Повечето са временни и би следвало да изчезнат в рамките на няколко дни. Това състояние се нарича още кето-грип. Като цяло кетозата е безопасна за здравите хора, естествено изключения винаги има и някой хора могат да имат страничните ефекти.

Кетоза и кетоацидоза

Хората често бъркат кетозата с кетоацидоза. Докато кетозата е част от нормалния метаболизъм, кетоацидозата е опасно метаболитно състояние, което може да бъде фатално ако не се лекува. При кетоцитозата кръвоносната система е залята с изключително високо ниво на глюкоза и кетони. Ако това се случи кръвта става кисела ,а това е опасно състояние. Тя най често се свързва със неконтролиран диабет тип 1. Възможно е да се прояви и при хора с диабет тип 2, но това се случва супер рядко. При тежка злоупотреба на алкохол, човек също може да се доведе до кетоацидоза.

Факт, че кетозата не е за всеки, но може да има наистина големи ползи за определени хора, но изглежда, че човешкият организъм не е приспособен да работи непрекъснато в кетоза. По-скоро сме доста гъвкави и можем да оцеляваме както на глюкоза, така и на кетонни тела като източник на енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай