Четвъртък,

Направление за PCR тест при само 2 симптома

От: Мартина Суботинова -
284
Направление за PCR тест при само 2 симптома
A
A
A

Здравната каса направи предложение, направленията за PCR тест да се издават при налични само два симптома на COVID-19, вместо на цели 5. Промените ще бъдат приети след подписване на Националния рамков договор.

Личните лекари се оплакаха, че изискванията за направление са прекалено високи.

„Да има 2 от 11, а не да се чака цялата плеяда от симптоми, за да се назначи тестът. Може да е кашлица и болки в гърлото, може да е температура и загуба на обоняние. Не е необходимо да ги има и четирите,  за да се назначи тестът”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова Тв.

Направленията ще се изпращат онлайн и ще са без лимит. Пациентите  ще получат уникален код от джипито си и с него ще могат да се тестват. Личните лекари обаче смятат, че направлението трябва да е за антигенни тестове. Междувременно възможността за издаване на електронни направления е на финалната права.

„Най-заинтересовани са пациентите, които ще бъдат обслужвани. На второ място ние, лекарите, защото ще можем да кажем на пациентите какво да правят, а не да се чудим как да им обясним кой тест и къде да си го платят”, заяви д-р Брънзалов.

Според  Д-р Нигяр Джафер от ДПС дългото чакане за безплатни тестове вече струва твърде много на българина и около 100 млн. лв. са платили българските граждани за тестване до сега.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че цената на тестовете не може да бъде контролирана от държавата след като стана ясно, че PCR-те се внасят на много по-ниски цени от предлаганите. Според НЗОК – от 17 до 25 лв.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com