Лекар взе акъла на хората, разкри каква съдба го е сполетяла

6 лекари трябва да осигурят 24-часово наблюдение в 365 дни годишно

Лекар взе акъла на хората, разкри каква съдба го е сполетяла | StandartNews.com

„Всичко започна преди повече от десетилетие. В момента, в който едно отделение, което е второ ниво на компетентност на областен град, е необходимо да приема всички тежки случаи от цялата област и от първите нива, се изисква определено количество персонал. 6 лекари трябва да осигурят 24-часово наблюдение в 365 дни годишно. Толкова хора могат да осигурят непрекъсваемост на графика и всички да си вземат годишните отпуски“. Това разкри в интервю за бТВ д-р Бисер Тодоров, педиатър с 30-годишен стаж. Тези дни напусна детското отделение на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца.

„Първата и най-важна причина са условията за труд – те имат медицинска и човешка страна. Ние сме съвестни хора и се грижим за нашите пациенти, но когато започнат четирима да изпълняват ролята на шестима за пет години се натрупват 799 дни неизползван платен годишен отпуск за цялото отделение. Имам колеги, които имат 89 дни платен годишен отпуск. Направете си сметката за колко години назад е. Аз съм подал молба за напускане. Подал съм предизвестие. Сърцето ми е там. Целият ми професионален труд е там. Когато в отделението идват тежки пациенти, дори и да ти е свършило дежурството – ти оставаш. Не можеш да зарежеш едно дете с тежка дихателна недостатъчност и ти да си отидеш“, обясни той и уточни, че по този начин са се натрупали 700 часа извънреден труд за педиатрите в отделението.

„Няма как четирима души да изпълняват графика на шестима. Ние с добри намерения и желание да не затвори отделението сме работили“, посочи д-р Тодоров.

„Голяма част от педиатрите са пенсионери, а кой идва след тях – не е ясно. Ситуациите възникват, тъй като се оказва, че ние сме хора. Ние планираме даже кога да се разболеем. Налага се един човек в етап от живота си да излезе отпуск. През 2018 година бяхме само двама и издържахме половин месец. После отделението затвори. Всеки от нас, за да осигури средствата, които отговарят на квалификационната му позиция, работи на две места. 168 часа е работният месец. Аз работя 300 часа. Колкото работя в детското отделение, толкова работя и в частния си кабинет“, коментира педиатърът.

Според него са необходими няколко стъпки, които да подобрят ситуацията: „Промяна в условията на труда, възможност лекарите да си ползват отпуската и достойно заплащане. Това е системен проблем. Януари месец ми беше предложен да подпиша трудов договор за 1450 лева – работна заплата за 168 часа на човек, който е със специалност детски болести и 30 години трудов стаж.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай