Купуват се хладилници за ваксините срещу К-19

Те са поддържащи от -78 до -80 градуса температура.

Купуват се хладилници за ваксините срещу К-19 | StandartNews.com

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас.

Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от Нова телевизия.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 - 30 000 лева и нагоре. Според изчисленията, ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

"За ваксините, които не изискват специфични условия, имаме условия", увери Кунчев и допълни, че Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания.

"До колкото става въпрос за две от ваксините, които изискват изключително различни условия - -78 до -80 градуса, предполага доставката на хладилна техника и то в големи количества в сравнително кратък срок. Това е, върху което работи в момента МЗ. Много е трудна задачата", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай