Хората подценяват симптомите на коронавируса

Това каза здравниятминисър Костадин Ангелов

Хората подценяват симптомите на коронавируса | StandartNews.com

Слуховете за затваряне на градовете с КПП са абсолютно неверни. Това е лъжа. Не мога да си обясня в коя глава се раждат подобен тип конспирации. Не възнамеряваме да въвеждаме подобен тип мерки. Не се купуват бариери, не се купуват будки, бъдете спокойни. Това каза пред bTV здравният министър Костадин Ангелов.

"В началото на епидемията знаехме изключително малко, имаше противоречива информация. Когато човек е неинформиран, има страх от неизвестното. Към днешна дата нещата са контролирани.

В България инфекцията е абсолютно контролирана, няма здравна криза и няма натиск върху системата. От 7 август до 7 септември бройката е отишла от 857, днес са 773, а броят на хора в интензивни отделения са едни и същи, няма никаква динамика на увеличаване на постъпилите в болници. 

Здравната система е подготвена по отношение на апаратура, дезинфектанти за месеци наред. В момента предстои закупуването на допълнителни средства за всички служители на първа линия. Всичко това се случва благодарение на хората на първа линия, те са преуморени. Подобни конспирации и въпроси към тези хора, постоянната ни критика още повече ги обезверява. Трябва да подкрепим българските лекари и сестри", добави министърът. 

"Близки ме питаха дали съм запознат, че правителството плаща на хора да кажат че са заразени от коронавирус. И това е лъжа. Много известни личности бяха в болници, те част от конспиративната теория ли са", каза още той.

"Ние не казвахме не бъдете спокойни, ние искахме да покажем пред какво сме изправени като лекари, като сестри. Когато хората излязоха по улиците ми звъняха колеги и казаха:

Кажете на хората пред какво сме изправени. Спомняте си семейство от "Пирогов". Аз съм лекар. Аз не се боря за одобрение и неодобрение, следвам лекарския си дълг. Ние като лекари имаме дълг да съветваме хората да си останат вкъщи", каза министър Ангелов. 

Нека да подхождаме с едно наум, да мислим, че вирусът съществува. Ние трябва да живеем с това и да работим със знанието за това", каза още той. 

Много важно е българските граждани да знаят, че ваксината ще бъде абсолютно безопасна и безвредна. Предстои да направим проучване, за да разберем нагласите в българското общество.

Фирмите, които произвеждат ваксина в ЕС са на същия етап като руската ваксина. Тя не е преминала трета фаза на изпитание, нещата в медиите не са в научното пространство", каза още министър Ангелов. 

"В началото всички бяха дисциплинирани, сега като че ли дисциплината я няма. По отношение на ЕС България е на 20-то място по обща заболеваемост, в Балканите сме на предпоследно място. Това е така, защото нашите мерки бяха навременни. В момента са най-меки. COVID трябва да бъде добре контролиран.

В момента наблюдаваме тенденция, в която хората неглижират дори симптомите. Те постъпват по-късно в лечебно заведение, което обяснява нарастването на смъртността.

Отиват в болница с тежка температура няколко дни и са се надявали, че е нещо друго. Грипоподобните симптоми с висока температура няколко дни, с кашлица, обща отпадналост са повод да се потърси лекарска помощ и не са повод за самолечени", каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай