Как ще протече ваксинирането

Първият по рода си изнесен кабинет за ваксинация срещу Covid-19

Как ще протече ваксинирането | StandartNews.com

Първият по рода си изнесен кабинет за ваксинация срещу ковид-19 е разположен пред столичната Регионална здравна инспекция, съобщава NOVA.

Всички желаещи да се ваксинират ще изчакват реда си в изградена за целта палатка преди да стигнат до фургоните. В тях има 6 кабинета, в които ще се поставя ваксината. Всеки ще може да обслужва по около 80 души на ден.

„Първото, което трябва да знаят желаещите за ваксинация е, че те ще бъдат организирани предварително в списъци, по график. През първа фаза на имунизационния процес ще бъдат обхванати медицинските специалисти, които са заявили такова желание”, коментира доц. Лили Маринова от РЗИ София.

„В момента тече организацията по това всички медицински специялисти, работещи на територията на София да заявяват своето желание, за да може когато ваксината дойде да не става натрупване и да не се чака”, допълни Маринова.

„В РЗИ при необходимост могат да бъдат разкрити още няколко кабинета, ако напливът на желаещи за ваксиниране е голям и надвиши капацитета на изнесените навън мобилни кабинети”.

Тя посочи, че няколко големи болници в София като „Пирогов”, ИСУЛ и „Софиямед” са подали заявления за ваксиниране на работещите в тях срещу ковид-19. Мобилни ваксинационни центрове ще бъдат разкрити и в други градове в страната.

До момента около 40% от медиците в общинските болници и ДКЦ-та са пожелали да се ваксинират.

Вчера здравният министър проф. Ангелов инспектира мястото и заяви, че има готовност да се разкрият два типа подобни ваксинационни центъра пред големи хранителни вериги в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай