Инфекционист предупреди, че ни чака опасна епидемия

Морбили е лесно предаваема, високо заразна инфекция

Инфекционист предупреди, че ни чака опасна епидемия | StandartNews.com

Сериозен проблем у нас е, че едва около 85% от населението е с ваксинационно покритие срещу морбили. За да не се допусне епидемия, трябва да е над 95%. Това обясни пред Нова телевизия инфекционистът д-р Трифон Вълков.

„Морбили е изключително заразна инфекция. Ваксината е комбинирана. Понякога има медицински случаи, когато човек не може да бъде ваксиниран. Но когато в обществото има предпоставка да се развие пандемия заради хора, които по собствено решение не искат да се ваксинират, страдат и другите”, заяви д-р Вълков.

„Морбили е лесно предаваема, високо заразна инфекция, усложненията не са леки, не са безопасни. Последната голяма епидемия от морбили е през 2009-2011 г., в страната са се заразили близо 25 000 човека. Смъртността е около 25 човека, но това са основно деца”, припомни той.

Вълков коментира и новия ръст на ковид случаите, който се наблюдава у нас.

„При новите варианти, които се наблюдават, характерно за тях е, че непрекъснато придобиват мутации, които им дават възможност да заобикалят имунния отговор, придобит след преболедуване или ваксинация”, каза докторът.

„Има хора, които няколко пъти са се срещали с ковид. Преболедувайки от конкретните варианти, ние изработваме имунитет и той ни пази от този вариант”, посочи специалистът и препоръча поставянето на ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай