Има ли полза от ваксините срещу грип?

Не купувам и не слагам ваксини на семейството си и на себе си

Има ли полза от ваксините срещу грип? | StandartNews.com

„Не купувам и не слагам ваксини на семейството си и на себе си. Противогрипната ваксина е прекрасен медикамент, за хора над 65 години с придружаващи заболявания. Тя помага там, където грипът може да нанесе тежък удар. Съдържа няколко щама, които статистически може би ще дойдат на територията на страната. Срещу другите, които може би ще дойдат, ваксина няма”. Това мнение изрази пред Нова телевизия бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

„Всяка ваксина, дори противогрипната, се планира на база разход от предишни години”, категоричен беше той по въпроса защо има недостиг на медикамента в търговската мрежа в момента.

„През предходните години не са реализирани много продажби на този медикамент в страната – по една или друга причина. Тоест няма никаква логика, когато е планирана противогрипната ваксина в началото на годината, да се предвиди голямо количество, защото някой ще се уплаши от текущата пандемия и напълно ненужно ще си направи такава ваксина”, посочи още той.

Д-р Ненков изрази несъгласие със страховете, че нещо химическо навлиза в тялото ти и ти се плашиш и „само Господ знае, дали това не го прави ваксината”. „Всяка наука, включително медицинската, се основава на доказателства. До този момент, откакто има ваксини, няма сигурно научно доказателство, че те са навредили на някого”, подчерта д-р Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай