И колит може да отключи цистит

И колит може да отключи цистит | StandartNews.com

Дамите страдат 2 пъти по-често от мъжете, антибиотикът не е панацея

Не стига да се лекува възпалението, трябва да се изкоренят причините, категоричен е урологът д-р Костадин Карачоров

Какви са причините за появата на цистит и защо от него страдат по-често дамите? Как да се преборим с коварното възпаление на пикочния мехур? "Стандарт" попита д-р Костадин Карачоров, уролог в Нaционална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III" в София и член на Българското урологично дружество.

Циститът е възпаление на пикочния мехур и на пикочния канал или уретрата. Не само през зимата, но и като цяло пациентите с цистит се увеличават заради неправилно лечение, посочва урологът д-р Костадин Карачоров. "Много често на тези пациенти без нужните изследвания се назначават лечение с антибиотици, които не са адекватни и не действат на възпалението", казва той. По думите му дамите страдат от цистит 2 пъти по-често спрямо мъжете, което се обяснява с тяхната анатомия. "Външният отвор на уретрата при жените е на 2,5 см от аналното отверстие и

може да се получи замърсяване отвън

посочва урологът и допълва, че освен това дамите много по-често страдат от вродени заболявания като стеснение на уретрата, което води до задръжка на урина. "Тази остатъчната урина способства за по-лесно възпаление на пикочния мехур", обяснява д-р Карачоров. Той е категоричен, че за успешното лечение на цистита най-важно е да се уточни причината за появата му. "Трябва да се изясни дали циститът е първичен или вторичен и на какво се дължи. Тогава провеждаме етиологично лечение, тоест спрямо причината, която е довела до хроничния цистит, а не патогенетично лечение със "силен" антибиотик, след което циститът рецидивира и влошава качеството на живот на болния", посочва урологът. Циститът обикновено е вторичен и зад появата му стои друга причина, довела до възпалението. "Много често това са т.нар. полови инфекции, които се предават по полов път, като урогенеталната хламидиална инфекция, такива са и Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum", казва д-р Карачоров. При вродено стеснение на уретрата, което също води до цистит, пациентът трябва

да се оперира още в ранна детска възраст

"Ако обаче има умерена задръжка на урина, жената свиква да уринира лошо и неправилно, смятайки го за нормално. Но при ехография виждаме, че остатъчната урина е в умерени количества от 60-70 мл, което води до рецидивни цистити", казва урологът.

По думите му за поява на цистита може да са виновни и заболявания на стомашно-чревния тракт като колит, запек, фисури и хемороиди. Не трябва да подценяваме и спада в имунната система. "Пикочният мехур на жените е долепен до терминалния отдел на правото черво, до т.нар. ампула ректи, където се събират изпражненията. Затова всяко едно спадане на имунитета води до преминаване на бактериите през стената на правото черво към пикочния мехур, което води до инфектирането му", обяснява урологът. Най-грешно според него е това, че хората сами си поставят диагнозата "цистит", разпознавайки добре симптомите му. "С много лека ръка заболяването подминават и лекуващите лекари, които си мислят, че ще го ликвидират с антибиотик. А особено хронично рецидивиращият цистит изисква непременно консултация с уролог, за да се направят нужните изследвания и етиологично лечение. Иначе пациентът става редовен посетител при джипито си", казва д-р Карачоров. По думите му, щом се обостри циститът, картината е много драматична. Тя се характеризира с много често уриниране и то на капки, с болки ниско в корема и парене, обща отпадналост, повишена температура. "Адекватното лечение на цистита предполага да не лекуваме възпалението на пикочния мехур, а причината, която е довела до него", категоричен е специалистът. Той споделя, че често в практиката си става свидетел на жени, които не могат да се съгласят, че циститът им се дължи на непълно и неправилно изпразване на пикочния им мехур. "Те ми казват, че си уринират нормално, но след него урината трябва да е 0, а не по 80-100 мл. Затова трябва оперативно пикочният им канал да бъде разширен", посочва д-р Карачоров. Според него главната причина за преминаването на цистита в хроничен е самолечението. "Така може да се стигне дори до възпаление на бъбречните легенчета, при което се получава цистопиелонефрит", предупреждава урологът. Нелекуваният цистит може да причини възпаление на съседните на малкия таз органи.

Получава се т.нар. тазов синдром

който е възпаление на малкия таз на жената. В този случай дамите дори не могат точно да определят оплакванията си, изпитват болка, но не могат да я локализират, повишава се и температурата им", казва специалистът. При мъжете в 90 на сто от случаите циститът е вторичен. "При тях водещ симптом е възпалението на уретрата, а при неправилно лечение се засяга и простатната жлеза. Така острият уретрит преминава в хроничен уретрит, а оттам в хроничен простатит", посочва д-р Карачоров. Оттук, по думите му, състоянието може да се усложни в много посоки, една от които е възпалението на пикочния мехур. "Главната ми препоръка за профилактирането на цистита е той да се третира като важно заболяване, а не като елементарно, което всеки може да лекува. Нужна е консултация с уролог и щателни изследвания. Само тогава лечението ще доведе до пълното излекуване, защото лекът зависи от причината за цистита", категоричен е д-р Карачоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай