Голяма промяна, как ще купуваме антибиотици

От Министерството на здравеопазването казаха, че промяната е съобразена с политиката на ЕС и СЗО

Голяма промяна, как ще купуваме антибиотици | StandartNews.com

От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта. До момента общият брой на всички издадени електронни рецепти надхвърли 20 милиона. Ще помогне ли дигитализацията да се намали рискът от неправилно отпускане на антибиотици? 

Фармацевтите казват, че често пациентите настояват да получат антибиотик без рецепта. Почти всички хартиени рецепти в момента, по думите на магистър-фармацевта Саад Алуани, са невалидни, защото масово липсват данни на лекаря или на пациента.

„Електронната система позволява да има следа и тази следа да може да се контролира. По времето на COVID пандемията беше нещо чудовищно. Свръхупотребата на антибиотици достигна чудовищни размери и според мен беше един от факторите за високата смъртност“, отбеляза за bTV Саад Алуани. 

„Апелирам и алармирам - не използвайте антибиотици за щяло и нещяло. Не принуждавайте колегите и не се молете на колегите в аптеките да извършват закононарушение“, призова Димитър Маринов, главен секретар на БФС.

Проблемът е в контрола върху отпускането на антибиотици в аптеките, обяснява д-р Мариана Иванова. 

„Единствената възможност ще бъде ние, общопрактикуващите лекари, да изписваме антибиотици. Много трудно ще бъде в събота и неделя, в спешните и неотложните центрове колегите да изписват, защото все още няма електронно здравно досие на пациента и те няма да имат достъп“, обясни д-р Мариана Иванова, общопрактикуващ лекар в 12-о ДКЦ.

От Министерството на здравеопазването казаха, че промяната е съобразена с политиката на ЕС и СЗО за борба с антибиотичната резистентност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай