Формулата на дълголетието - прост, умерен и редовен живот

Направете си режим. Тялото обича предвидимостта

Формулата на дълголетието - прост, умерен и редовен живот | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.
Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Направете си режим. Тялото обича предвидимостта
  • Всяко полезно нещо, с което се прекалява, се превръща в отрова

 

Ние всички ще умрем. Разбира се, не веднага. Но някой ден всеки от нас ще напусне този свят по един или друг начин. На фона на тази неизбежност много от нашите усилия се състоят именно в това да отложим този момент колкото може по-дълго. Медицината съществува точно, за да води непрекъсната битка със смъртта.

Това, което винаги много ме е впечатлявало, е колко прости са правилата на здравословния начин на живот, от колко отдавна са известни те на хората и въпреки това колко малко са тези, които наистина са склонни да ги спазват.

Едно от основополагащите китайски медицински съчинения -

  •  "Канонът на Жълтия император"

- започва точно с въпроса защо едновремешните хора са били по-здрави и са живеели по-дълго. Да оставим настрана, доколко е вярно твърдението за това, че някогашните хора действително са били по-здрави и дълголетни. По-интересен е отговорът, който придворният лекар дава за това как според него се доживява до сто годишна възраст: "Тези хора са водели прост, умерен и редовен живот." Едва ли ние днес, повече от две хиляди години, след като тези думи са били записани, имаме какво да добавим към тях. И въпреки това непрекъснато ни заливат предложения за всякакви чудодейни средства, които да запазят нашето здраве или да го възстановят, когато то е нарушено.

"Яжте тези пет храни всеки ден." "Вижте коя подправка ще удължи живота ви." "Ето чудодейната билка, която ще ви излекува от всичко."

Изглежда ли ви познато? А като стигнем до някои по-конкретни препоръки, като това как да си смъкнем кръвното или да отслабнем, нещата вече съвсем загрубяват, защото всеки човек е склонен да вложи неимоверни усилия и да похарчи невероятни суми пари, само и само да не променя начина си на живот, независимо от това колко той му вреди.

Обещайте, че с помощта на едно хапче ще позволите на хората да пушат, да пият, да ядат, каквото си поискат, и да се излежават по цял ден, без да понасят вредните последствия от това върху здравето си, ако сте достатъчно убедителни, светът ще бъде ваш.

Работата е там, че

  •  не съществува такова хапче

Не едно срещу всички вредности, но дори срещу всяка една от тях поотделно, няма такова средство. Най-сигурното е просто да промените начина си на живот. Да, наистина е просто. Ако пушите, да спрете да го правите. Ако пиете, да намалите дозата.

Ако имате 5-10 излишни килограма, да ги смъкнете. Ако се храните еднообразно, да разширите асортимента. Ако прекалявате с мазни, пържени въглехидрати, да ги намалите за сметка на сурови зеленчуци, плодове, варива и ядки. Ако не се движите достатъчно, да промените това. Ако нямате достатъчно време за сън, осигурете си го. Правете си профилактични изследвания, колкото и както е препоръчително за възрастта ви.

Дотук нещата са прости. Не казвам непременно да намерите любовта на живота си или да се освободите от стреса в ежедневието. Ето това са примери за задачи, които са много по-трудни за изпълнение. Човекът, който ще бъде любовта на живота ви, със сигурност не ходи с етикет на челото и се изисква доста труд, за да го откриете. А далеч не всички събития, които водят до натрупване на стрес в ежедневието, са във ваша власт. Със сигурност, ако успеете да изпълните и тези две задачи, това ще ви помогне да бъдете по-здрави, но все пак е

  •  далеч по-лесно да замените сандвича

пържените картофки и пицата с пържола и салата. Или вместо да прекарате един час пред телевизора в гледане на поредната порция стресиращи новини, да използвате същото време, за да се разходите в парка. Това са мерки, които са изцяло под вашия контрол.

Как да си преведем на съвременен език съвета за прост, умерен и редовен живот?

Простотата е вероятно основното средство за справяне със стреса. Когато някой човек ви каже: "Ох, много е сложно!", това означава, че или не разбира за какво говори, или много държи да продължава да се тревожи по темата, или и двете. Повечето житейски ситуации в своята същност са доста прости. Ние настояваме те да не са такива, за да можем легитимно да се притесняваме за тях. Действително, понякога решението на проблема може да не е лесно. Но "трудно" не е същото като "сложно".

В практически план простотата може да се изрази и със сентенцията, че богат е не този, който има много, а онзи, който има достатъчно.

Умереността представлява това да не прекаляваме с нищо. Всяка добродетел, когато прехвърли определен праг, се превръща в порок. Всяко полезно нещо, с което се прекалява, се превръща в отрова. По този повод

  •  обичам да давам за пример малайския тапир

Той се храни с листата на различни видове отровни храсти. Причината да не страда от това и да не умира, се корени в неговото поведение. От всеки храст той хапва по няколко листенца и продължава напред. Така отровата, на който и да е от видовете растения, не успява да достигне опасни концентрации. Ако животното би опоскало цял един храст, то със сигурност би се отровило.

Така и човекът трябва да се стреми да употребява от всичко в умерени дози - в пряк и преносен смисъл.

Редовният живот означава да има режим. Тялото обича предвидимостта и съм сигурен, че повечето от вас са забелязали, че за много от нещата, които правим, ние се сещаме точно по времето, когато обикновено ги правим. Например, когато обядвате под час, поради регламентираната обедна почивка през седмицата, много е вероятно да огладнеете в същия час и в почивните си дни.

Друг пример е онова дразнещо ранно събуждане в събота, което ни се случва, защото през останалите дни от седмицата сме се будили рано за работа.

Режимът е хубаво нещо. Стига да не се невротизирате да вършите всичките си дейности с точност до секундата,

  •  организмът много по-леко понася

различните стресиращи въздействия, когато нормалните му редовни задачи са регламентирани.

Ясно е, че дори всички хора да започнат да живеят здравословно, болестите и смъртта няма да изчезнат. Но продължителността на живота и неговото качество много биха се подобрили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай