Европарламентът каза да на е-сертификата за ковид

Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца

Европарламентът каза да на е-сертификата за ковид | StandartNews.com

Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат за Covid-19 за граждани на ЕС и на трети страни.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код. Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу Covid-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса, предаде БНР.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца.

Страните-членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, "освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве".

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано.

Страните членки се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. Всички те трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки - за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Страните членки ще решат дали да приемат сертификати за други ваксини.

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай